Ihtisar

Naon gangguan ngabeledug intermittent?

Gangguan ngabeledug intermittent (IED) nyaéta kaayaan kaséhatan méntal anu ditandaan ku sering kaambek impulsif atanapi agresi. Épisodena teu saimbang sareng kaayaan anu nyababkeun aranjeunna sareng nyababkeun marabahaya anu signifikan. Jalma jeung gangguan ngabeledug intermittent boga kasabaran low pikeun hanjelu sarta adversity. Luar amarah outbursts, aranjeunna gaduh normal, kabiasaan luyu. Épisodena tiasa janten ambek-ambekan, argumen verbal atanapi gelut fisik atanapi agresi. Gangguan ngabeledug intermittent mangrupikeun salah sahiji sababaraha gangguan kontrol dorongan. Kira-kira 80% jalma kalawan IED boga kaayaan kaséhatan méntal sejen, kalawan gangguan kahariwang, externalizing karusuhan, disabilities intelektual, autisme jeung karusuhan bipolar keur paling umum.

Saha anu mangaruhan gangguan ngabeledug intermittent?

Gangguan ngabeledug intermittent (IED) tiasa mangaruhan murangkalih umur 6 taun sareng langkung ageung sareng déwasa. Dewasa didiagnosis kalawan IED biasana ngora ti 40 taun. IED langkung sering mangaruhan jalma anu ditugaskeun lalaki nalika kalahiran (AMAB) tibatan jalma anu ditugaskeun awéwé nalika kalahiran (AFAB).

Kumaha umumna gangguan ngabeledug intermittent?

Panaliti ngira-ngira yén sakitar 1.4% dugi ka 7% jalma ngagaduhan gangguan ngabeledug intermittent.

Gejala jeung Cukang lantaranana

Naon tanda sareng gejala gangguan ngabeledug intermittent?

Tanda utama gangguan ngabeledug intermittent nyaéta pola outbursts of ambek-ambekan anu kaluar saimbang jeung situasi atawa kajadian anu ngabalukarkeun aranjeunna. Jalma kalawan IED sadar yen outbursts amarah maranéhna teu pantes tapi ngarasa kawas aranjeunna teu bisa ngadalikeun lampah maranéhanana salila episode. The outbursts agrésif:

  • Éta impulsif (teu direncanakeun).
  • Kajadian gancang sanggeus diprovokasi.
  • Tahan henteu langkung ti 30 menit.
  • Nimbulkeun kasusah anu signifikan.
  • Nimbulkeun masalah di sakola, padamelan sareng / atanapi bumi.

Conto kumaha ambek-ambekan manifests ngawengku:

  • Ambek-ambekan.
  • Argumen verbal, nu bisa ngawengku shouting jeung/atawa ngancam batur.
  • Narajang fisik jalma atawa sato, kayaning nyorong, nyabok, ninju atawa ngagunakeun pakarang pikeun ngarugikeun.
  • Karusakan harta / objék, sapertos ngalungkeun, najong atanapi ngarecah barang sareng ngabantingkeun panto.
  • kekerasan domestik.
  • Ngamuk jalan.

Épisode amarah tiasa hampang atanapi parna. Éta tiasa ngalibatkeun nganyenyeri batur anu cukup parah pikeun meryogikeun perhatian médis atanapi bahkan nyababkeun maot. Upami Anjeun gaduh IED, pas saméméh hiji outburst amarah, Anjeun bisa ngalaman:

  • Ngamuk.
  • sénsitip.
  • Rasa tensi anu beuki ningkat.
  • Pikiran balap.
  • Komunikasi goréng.
  • Énergi ngaronjat.
  • tremor.
  • Jantung deg-degan.
  • Dada sesek.

Sanggeus outburst, Anjeun bisa ngarasakeun rasa lega, dituturkeun ku kaduhung jeung isin.

Naon anu nyababkeun gangguan ngabeledug intermittent?

Panaliti masih nyobian mendakan panyabab pasti gangguan ngabeledug intermittent, tapi aranjeunna nyangka faktor genetik, biologis sareng lingkungan nyumbang kana kamekaranana:

  • Faktor genetik : IED langkung sering dijalankeun dina kulawarga biologis. Panaliti nunjukkeun yén 44% dugi ka 72% kamungkinan ngembangkeun paripolah agrésif impulsif nyaéta genetik.
  • Faktor biologis : Studi nunjukkeun yén struktur sareng fungsi otak dirobih dina IED. Salaku conto, panilitian pencitraan résonansi magnetik otak (MRI) nunjukkeun yén éta mangaruhan amygdala, anu mangrupikeun bagian otak anjeun anu kalibet dina fungsi émosional. Salaku tambahan, panilitian nunjukkeun yén tingkat serotonin (neurotransmiter sareng hormon) langkung handap tina normal dina jalma anu IED.
  • Faktor lingkungan : Ngalaman nyiksa verbal jeung fisik di budak leutik jeung/atawa nyaksian nyiksa salila budak leutik sigana maénkeun peran dina ngembangkeun IED. Ngalaman hiji atawa leuwih kajadian traumatis di budak leutik ogé sigana maénkeun peran hiji.

Diagnosis jeung Tés

Kumaha karusuhan ngabeledug intermittent didiagnosis?

Upami anjeun pikir anjeun atanapi anak anjeun ngagaduhan gangguan ngabeledug intermittent, penting pikeun ngobrol sareng panyadia kasehatan anjeun. Éta kamungkinan bakal ngarujuk anjeun ka profésional kaséhatan méntal anu ngalaman dina ngadiagnosa IED. A profésional kaséhatan méntal dilisensikeun – kayaning a psikiater, psikolog atawa pagawe sosial klinis – bisa nangtukeun jenis panyakitna IED dumasar kana kritéria diagnostik pikeun eta dina American Psychiatric Association urang Diagnostik sarta Manual Statistical tina Gangguan Mental . Aranjeunna ngalakukeun kitu ku ngalakukeun wawancara teleb sareng gaduh paguneman ngeunaan gejala. Aranjeunna naroskeun patarosan anu bakal ngajelaskeun:

  • Riwayat médis pribadi sareng riwayat médis kulawarga biologis, khususna sajarah kaayaan kaséhatan méntal.
  • Sajarah hubungan.
  • Sajarah sakola atanapi padamelan.
  • Kontrol impuls.

Profésional kaséhatan méntal anjeun ogé tiasa damel sareng kulawarga sareng réréncangan anjeun pikeun ngumpulkeun langkung seueur wawasan ngeunaan paripolah sareng sajarah anjeun. Pikeun nampa diagnosis gangguan ngabeledug intermittent, anjeun kudu nembongkeun kagagalan ngadalikeun impulses agrésif sakumaha didefinisikeun ku salah sahiji handap:

  • Épisode frékuénsi luhur/inténsitas handap : Agresi verbal (kaambek-ambekan, argumentasi verbal atawa gelut) atawa agresi fisik ka harta benda, sato atawa jalma, lumangsung dua kali saminggu, rata-rata, salila tilu bulan. Agresi teu ngakibatkeun ngarugikeun fisik ka jalma atawa sato atawa karuksakan harta.
  • Frékuénsi low/inténsitas tinggi episode : Tilu episode ngalibetkeun karuksakan atawa karuksakan harta jeung/atawa serangan fisik ngalibetkeun tatu fisik ngalawan sato atawa jalma séjén lumangsung dina periode 12-bulan.

Darajat agresi ditampilkeun salila outbursts kudu greatly kaluar saimbang jeung situasi. Sajaba ti éta, outbursts teu pre-rencana. Aranjeunna impuls- jeung / atawa anger basis. Profesional kaséhatan méntal Anjeun ogé bakal mastikeun yén outbursts teu hadé dijelaskeun ku kaayaan kaséhatan méntal sejen, kaayaan médis atawa gangguan pamakéan zat. Jalma kudu heubeul sahenteuna 6 taun pikeun meunangkeun diagnosis IED, tapi éta biasana munggaran dititénan dina ahir budak leutik atawa rumaja.

Manajemén sareng Perawatan

Kumaha gangguan ngabeledug intermittent dirawat?

Perlakuan pikeun gangguan ngabeledug intermittent ilaharna ngalibatkeun Psikoterapi (terapi Obrolan) fokus kana ngarobah pikiran patali amarah jeung agresi. Pangobatan ogé tiasa kalebet pangobatan, gumantung kana umur sareng gejala anjeun. Tujuan pengobatan pikeun IED nyaéta remisi, anu hartosna gejala anjeun (ambek-ambekan) ngaleungit atanapi anjeun ngalaman perbaikan dugi ka ngan ukur hiji atanapi dua gejala inténsitas hampang anu tetep. Pikeun jalma anu henteu ngahontal remisi, tujuan anu wajar nyaéta nyaimbangkeun kasalametan jalma sareng anu sanés, ogé paningkatan anu ageung dina jumlah, inténsitas sareng frékuénsi amarah.

Psikoterapi pikeun IED

Psikoterapi (terapi omongan) biasana pengobatan utama pikeun gangguan ngabeledug intermittent, utamana terapi behavioral kognitif (CBT). CBT mangrupikeun jinis terapi anu terstruktur sareng berorientasi tujuan. A therapist atawa psikolog mantuan Anjeun nyandak katingal deukeut di pikiran jeung émosi anjeun. Anjeun bakal ngartos kumaha pikiran anjeun mangaruhan tindakan anjeun. Ngaliwatan CBT, anjeun tiasa ngantunkeun pikiran sareng paripolah négatip sareng diajar ngadopsi pola pikir sareng kabiasaan anu langkung séhat. CBT ngajarkeun jalma kalawan IED kumaha carana ngatur kaayaan négatip dina kahirupan sapopoe sahingga bisa nyegah impulses agrésif nu bisa memicu outbursts ngabeledug. Téhnik khusus anu dianggo ku profésional kaséhatan méntal dina CBT pikeun gangguan ngabeledug intermittent kalebet:

  • Restrukturisasi kognitif : Ieu ngawengku ngarobah asumsi faulty jeung pikiran unhelpful ngeunaan situasi frustrating jeung ancaman ditanggap.
  • Latihan rélaxasi : Téhnik rélaxasi kawas engapan jero jeung rélaxasi otot progresif (tensining jeung sayah grup otot béda bari ngabayangkeun kaayaan nu provoke amarah) bisa mantuan ngaleutikan respon anjeun kana triggering situasi.
  • Latihan kaahlian coping : Ieu ngawengku situasi peran-maén anu bisa ngabalukarkeun hiji episode ngabeledug tur practicing réspon cageur kawas leumpang jauh.
  • Pencegahan kambuh: Ieu ngalibatkeun ngadidik jalma kalawan IED yén kanceuh tina kabiasaan agrésif nurut sedekan hate nu ngadadak geus ilahar sarta kudu ditempo salaku selang atawa “dieunakeun” tinimbang gagal.

Pangobatan pikeun IED

Pangobatan anu tangtu tiasa ningkatkeun ambang (tingkat) dimana kaayaan nyababkeun ambek-ambekan pikeun jalma anu gangguan ngabeledug intermittent. Fluoxetine (sambetan serotonin reuptake selektif, atanapi SSRI) mangrupikeun ubar anu paling ditaliti pikeun ngubaran gangguan ngabeledug intermittent. Pangobatan séjén anu parantos ditaliti pikeun IED kalebet phenytoin, litium, oxcarbazepine sareng carbamazepine. Sacara umum, panyadia kasehatan biasana resep kelas pangobatan pikeun IED:

  • Antidepresan.
  • Antipsikotik.
  • Antikonvulsan.
  • Pangobatan anti anxiety.
  • Pangatur wanda.

Nyegah

Naon faktor résiko pikeun ngembangkeun gangguan ngabeledug intermittent?

Faktor résiko pikeun gangguan ngabeledug intermittent ngawengku:

  • Janten nonoman AMAB.
  • Keur pangangguran.
  • Keur bujang (lajang).
  • Ngabogaan tingkat atikan handap.
  • Ngalaman kekerasan fisik atanapi seksual, khususna nalika murangkalih.
  • Ngabogaan anggota kulawarga biologis kalawan gangguan ngabeledug intermittent.

Upami anjeun hariwang ngeunaan résiko anak anjeun ngembangkeun gangguan ngabeledug intermittent, ngobrol sareng panyadia kasehatan anjeun.

Outlook / Prognosis

Naon ramalan (pandangan) pikeun gangguan ngabeledug intermittent?

Jalma jeung gangguan ngabeledug intermittent condong boga kapuasan hirup goréng jeung kualitas hirup handap. Éta tiasa gaduh dampak anu négatip pisan pikeun kaséhatan anjeun sareng tiasa nyababkeun masalah pribadi sareng hubungan anu parah. Terapi kognitif sareng pangobatan tiasa suksés ngatur IED. Nanging, nurutkeun panilitian, IED katingalina mangrupikeun kaayaan jangka panjang, salami 12 dugi ka 20 taun atanapi bahkan saumur hirup. Ngabogaan gangguan ngabeledug intermittent ngajadikeun eta leuwih gampang nu bakal ngamekarkeun kaayaan di handap ieu:

  • Depresi.
  • Kahariwang.
  • Gangguan pamakéan alkohol.
  • Gangguan pamakéan zat.

Sajaba ti éta, jalma kalawan IED aya dina hiji résiko ngaronjat pikeun timer cilaka (self-tatu) jeung bunuh diri. Kusabab ieu, éta penting pikeun neangan pitulung médis pas mungkin lamun ngarasa anjeun atawa anggota kulawarga boga gangguan ngabeledug intermittent.

Hirup Jeung

Kumaha cara kuring ngurus diri upami kuring gaduh gangguan ngabeledug intermittent?

Upami Anjeun gaduh gangguan ngabeledug intermittent, éta penting pikeun neangan professional, perlakuan médis. Anjeun bakal diajar rupa-rupa téhnik coping dina terapi. Ieu bisa mantuan nyegah episode amarah. Di antarana:

  • Téhnik rélaxasi.
  • Ngarobah cara mikir (restrukturisasi kognitif).
  • kaahlian komunikasi.
  • Diajar ngarobih lingkungan anjeun sareng ngantepkeun kaayaan stres nalika mungkin.

Éta ogé penting pisan pikeun nyingkahan alkohol sareng narkoba. Zat-zat ieu tiasa ningkatkeun résiko paripolah telenges.

Iraha kuring kedah ningali panyadia kasehatan kuring pikeun gangguan ngabeledug intermittent?

Upami anjeun atanapi anak anjeun parantos didiagnosis karusuhan ngabeledug intermittent, anjeun kedah rutin ningali tim kasehatan anjeun pikeun mastikeun perlakuan anjeun (terapi omongan sareng / atanapi pangobatan) jalanna. Upami anjeun atanapi anak anjeun ningalikeun kalakuan anu ngabahayakeun atanapi ngabahayakeun batur, sapertos jalma atanapi sato sanés, penting pikeun milari perawatan langsung. Jalma anu karusuhan ngabeledug intermittent anu mikiran ngarugikeun diri atanapi nyobian bunuh diri peryogi bantosan langsung. Upami anjeun atanapi batur anu anjeun terang aya dina kasulitan langsung atanapi nuju mikiran nganyenyerikeun diri, nelepon National Suicide Prevention Lifeline bébas tol di 1.800.273.TALK (8255). Catetan ti Cleveland Clinic Penting pikeun émut yén gangguan ngabeledug intermittent (IED) mangrupikeun kaayaan kaséhatan méntal. Sapertos sadaya kaayaan kaséhatan méntal, milarian bantosan pas gejala muncul tiasa ngabantosan ngirangan gangguan dina kahirupan anjeun. Profesional kaséhatan méntal tiasa nawiskeun rencana perawatan anu tiasa ngabantosan anjeun ngatur pikiran sareng paripolah anjeun. Anggota kulawarga sareng jalma anu dipikacinta ku IED sering ngalaman setrés, déprési sareng isolasi. Penting pikeun ngurus kaséhatan méntal anjeun sareng milarian bantosan upami anjeun ngalaman gejala ieu. Upami anjeun nuju hubungan sareng batur anu gaduh gangguan ngabeledug intermittent, laksanakeun léngkah-léngkah pikeun ngajagaan diri sareng murangkalih anjeun. Dina Juli 2016, Leslie Khoo Kwee Hock nyekek Cai Yajie dina mobilna di Gardens by the Bay East, sateuacan ngaduruk awakna lengkep di Lim Chu Kang. Anjeunna disangka ngalakukeun kitu pikeun ngajempékeun ancaman anu diulang-ulang pikeun ngalaan bohongna sareng nyanghareupan kulawargana. Psikiater pertahanan Dr Ken Ung Eng Khean, didiagnosis sareng ngadukung klaim yén Mr Khoo ngalaman Intermittent Explosive Disorder (IED) dina waktos éta, anu ngajelaskeun agresi impulsif na nuju pupusna Cik Cai. Nu leuwih anyar, saurang nonoman didakwa di Pangadilan saatos nyarioskeun adina umur 13 taun yén anjeunna hoyong maéhan anjeunna saatos nyabok sareng najong anjeunna. Anjeunna didiagnosis karusuhan ngalaksanakeun kalawan gangguan ngabeledug intermittent, dihukum 18 bulan percobaan sarta ngaku ka asrama pikeun sataun.

Naon Dupi Intermittent Explosive Disorder? (IED)

Numutkeun kana Manual Diagnostic and Statistical of Mental Disorders-5, Intermittent Explosive Disorder “nyaéta kagagalan pikeun ngadalikeun paripolah agrésif nurut sedekan hate nu ngadadak” dina respon kana provokasi minor nu ilaharna moal ngakibatkeun outburst agrésif. Éta tiasa didiagnosis ku boh: – Agresi verbal atanapi fisik anu lumangsung rata-rata dua kali saminggu salami 3 bulan; atawa – 3 outbursts behavioral ngalibetkeun karuksakan kana harta atawa tatu fisik pikeun sato atawa individu séjén dina jangka waktu 12 bulan. The outbursts hiji individu kalawan IED téh “grossly kaluar saimbang” pikeun stressor nu. Dina kasus pertahanan Mr Leslie Khoo, salah sahiji kajadian anu dianggo pikeun ngadukung diagnosisna nyaéta nalika anjeunna ngalungkeun pulpén kana témbok kusabab amarahna ka batur sapagawean sareng nyababkeun éta rusak. Outburst nu bisa nyadiakeun relief ka individu kalawan IED anu ngabogaan kasusah coping kalawan frustrations na impulses na. Sakali amarah geus dissipated, anjeunna kamungkinan ngarasa kaduhung jeung kaduhung pikeun paripolahna. Anjeunna malah bisa ngarasa depresi sarta isin, citing yén anjeunna leungit kontrol salila outburst ambek, kalawan euweuh premeditation ngabalukarkeun ngarugikeun ka saha atawa ngaruksak sipat.

Naon Siga anu IED dina Kahirupan Sadinten-Na?

Jalma kalawan IED bisa jadi gampang ambek, guligah, buang watek tantrums, kalibet dina argumen dipanaskeun, atawa malah boga sajarah narajang. Jalma-jalma anu aya di sabudeureun anjeunna tiasa nganggap réaksina kana setrés atanapi pemicu janten langkung luhur atanapi teu aya kendali. Anu dipikacinta atanapi réréncangan tanpa latihan asuhan tiasa ngamimitian ngahindarkeun aranjeunna kusabab sieun ngadadak amarah anu ekstrim. Individu sorangan malah bisa ngasingkeun dirina tina babaturan sareng kolega alatan isin, atawa sieun hurting aranjeunna nalika anjeunna teu bisa ngadalikeun dirina deui. Ieu tiasa janten jalma anu anjeun terang anu janten agrésif ngadadak tanpa alesan anu jelas. Anjeunna teras tiasa menta hampura pikeun kalakuanana, sareng ngarasa isin teu tiasa ngontrol dirina. Dina sababaraha kasus, Anjeun bisa perhatikeun restlessness jeung hanjelu sakumaha anjeunna struggles pikeun ngatur amarah-Na, nu bisa jadi tanda ngarah kana outburst. Sababaraha individu kalawan IED ogé bisa ngagunakeun alkohol, narkoba, atawa kalibet dina diri ngarugikeun pikeun ngatur amarah maranéhanana atawa ngadalikeun agresi nurut sedekan hate nu ngadadak. Upami anjeun terang babaturan atanapi anu dipikacinta anu sigana nunjukkeun kalakuan sapertos sering sababaraha kali saminggu, anjeun tiasa prihatin naha anjeunna ngagaduhan IED.

Kumaha anjeun kedah ngabahas ieu sareng batur anu anjeun pikahoyong, tanpa nyinggung anjeunna atanapi nyababkeun agresi impulsif?

Batur kalawan IED condong ngarasa isin sarta kuciwa pikeun outburst teu kaampeuh na. Upami anjeun yakin yén jalma anu dipikacinta kamungkinan pisan janten agrésif ka anjeun, atanapi parantos dilakukeun sateuacanna, penting pikeun ngajauhan kaayaan éta pas-gancang, tibatan nyanghareupan jalma éta. Batur kalawan IED condong ngarasa isin sarta kuciwa pikeun outburst teu kaampeuh na. A outburst IED has biasana lumangsung pikeun kirang ti 30 menit. Janten, pendekatan anu disarankeun nyaéta ngadagoan anjeunna tenang, sateuacan masihan terang yén anjeun ngakuan kaduhunganana pikeun paripolah éta sareng hoyong ngabantosan anjeunna nyegah serangan ka hareup. Ngingetkeun ka anu anjeun dipikacinta yén anjeun paduli, yén anjeun hoyong ningali sudut pandangna, sareng gently nyarankeun milarian pendapat ahli médis. Hanjakal, broaching topik misalna bisa jadi tense atawa malah amarah-inducing. Ku kituna, éta tetep nepi ka dipikacinta anjeun satuju yén kabiasaan na geus ngabalukarkeun hubungan tapis, mangaruhan pakasaban, komo kahirupan sapopoe na.

Naha IED Bisa Diubaran, sareng Kumaha Kuring Bisa Ngadukung?

Pangobatan sapertos antidepresan atanapi penstabil wanda tiasa diresepkeun ka jalma anu ngagaduhan IED, sareng terapi paripolah sareng pelatihan kaahlian. Ieu tiasa kalebet:

  • Terapi Paripolah Kognitif (CBT) pikeun ngaidentipikasi pemicu
  • Téhnik Rélaxasi
  • Mindfulness
  • Metoda timer soothing Cope jeung amarah
  • Diajar téhnik pikeun ngatur hiji overload tina émosi

Upami anjeun atanapi anu dipikacinta ku IED tiasa ngaidentipikasi poténsi stres di lingkungan, éta ogé bakal ngabantosan ngirangan paparan kana kaayaan sapertos kitu sabisana. Ngingetkeun jalma anu anjeun dipikacinta yén anjeun ngadukung anjeunna milarian perawatan, sareng diajar ngeunaan kaahlian coping anu diajarkeun salami sesi terapi. Praktek aranjeunna babarengan pikeun ngadukung anu anjeun dipikacinta dina kéngingkeun kaahlian sareng téknik coping ieu. Kalawan waktu, batur kalawan IED tiasa di kontrol hadé tur mindful / na agresi nurut sedekan hate nu ngadadak. Kami ogé nyarankeun maca Pitunjuk anjeun pikeun Suplemén Gizi Lisan (ONS) sareng Aplikasi Pikeun Pasén diabétes: 5 Aspék Anu Diperhatikeun. Di Jaga-Me, kami yakin yén kasehatan kedah janten kasaéan sosial – éta mangrupikeun kabutuhan dasar manusa, sareng kedah sayogi pikeun saloba-lobana jalma. Kami tujuanana pikeun nganteurkeun perawatan kualitas pangluhurna ngaliwatan inovasi sareng komitmen pikeun ngawangun hubungan anu bermakna. Simpen perjalanan sareng waktos ngantosan di rumah sakit. Meunangkeun perlakuan médis husus:
– Kateterisasi Kemih
– Perawatan Tatu Kompleks
– Nasogastric (NG) Feeding Tube
– Terapi Infus IV Jaga-Me: Profesional Perawatan Imah Médis Anjeun Dipercanten Rujukan:

  1. Manual diagnostik sareng Statistik Gangguan Mental, 5th Edition: DSM-5, Asosiasi Jiwa Amérika, 2013
  2. Sidang pembunuhan Gardens by the Bay: Debat ngeunaan kalam lalaki ngalungkeun ledakan, Straits Times -https://www.straitstimes.com/singapore/courts-crime/debate-over-mans-pen-throwing-outburst
  3. Kumaha carana nungkulan agresi, Kaséhatan Sapopoé -https://www.everydayhealth.com/emotional-health/how-deal-with-aggression/
  4. Gangguan ngabeledug Intermittent: Masalah Anger klinis, Depresi Alliance – https://www.depressionalliance.org/intermittent-explosive-disorder/
  5. Gangguan ngabeledug Intermittent: Garis Kaséhatan – https://www.healthline.com/health/mental-health/intermittent-explosive-disorder

Diagnosis

Pikeun nangtukeun diagnosis gangguan ngabeledug intermittent sarta ngaleungitkeun kaayaan fisik séjén atawa gangguan kaséhatan méntal anu bisa ngabalukarkeun gejala anjeun, dokter anjeun dipikaresep bakal:

  • Ngalakukeun ujian fisik. Dokter anjeun bakal nyobian ngaluarkeun masalah fisik atanapi pamakean zat anu tiasa nyumbang kana gejala anjeun. Ujian anjeun tiasa kalebet tés laboratorium.
  • Ngalakukeun evaluasi psikologis. Dokter anjeun atanapi profésional kaséhatan méntal bakal ngobrol sareng anjeun ngeunaan gejala, pikiran, parasaan sareng pola kabiasaan anjeun.
  • Paké kriteria dina DSM-5. The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), diterbitkeun ku American Psychiatric Association, mindeng dipaké ku professional kaséhatan méntal pikeun nangtukeun jenis panyakitna kaayaan méntal.

Pangobatan

Henteu aya perlakuan tunggal anu pangsaéna pikeun sadayana anu gaduh gangguan ngabeledug intermittent. Perlakuan umumna ngawengku terapi omongan (psikoterapi) jeung nginum obat.

Psikoterapi

sesi terapi individu atawa grup nu difokuskeun kaahlian wangunan tiasa mantuan. Jenis terapi anu biasa dianggo, terapi paripolah kognitif, ngabantosan jalma anu karusuhan ngabeledug intermittent:

  • Identipikasi kaayaan atawa paripolah nu bisa memicu respon agrésif
  • Diajar kumaha ngatur amarah sareng ngontrol réspon anu teu pantes ngagunakeun téknik sapertos latihan rélaxasi, pamikiran béda ngeunaan kaayaan (restrukturisasi kognitif), sareng nerapkeun kaahlian komunikasi sareng ngarengsekeun masalah.

Pangobatan

Jenis-jenis pangobatan tiasa ngabantosan dina pengobatan gangguan ngabeledug intermittent. Ieu bisa ngawengku antidepresan tangtu – husus selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) – stabilizers mood anticonvulsant atawa ubar séjén lamun diperlukeun.

Coping jeung rojongan

Ngadalikeun amarah

Bagian tina perlakuan anjeun tiasa kalebet:

  • Unlearning kabiasaan masalah. Coping ogé kalawan amarah mangrupakeun kabiasaan diajar. Praktek téknik anu anjeun pelajari dina terapi pikeun ngabantosan anjeun ngenalkeun naon anu nyababkeun ledakan anjeun sareng kumaha ngabales ku cara anu dianggo pikeun anjeun tibatan ngalawan anjeun.
  • Ngembangkeun rencana. Gawé sareng dokter anjeun atanapi profésional kaséhatan méntal pikeun ngembangkeun rencana tindakan nalika anjeun ngarasa ambek. Contona, upami anjeun pikir anjeun bakal leungit kontrol, coba miceun diri tina kaayaan éta. Jalan-jalan atawa nelepon babaturan dipercaya pikeun nyobaan tenang.
  • Ngaronjatkeun miara diri. Kéngingkeun bobo wengi anu saé, latihan sareng ngalaksanakeun manajemén setrés umum unggal dinten tiasa ngabantosan ningkatkeun kasabaran frustasi anjeun.
  • Ngahindarkeun alkohol atawa ubar rekreasi atawa ilegal. Zat ieu tiasa ningkatkeun agrésif sareng résiko ledakan ngabeledug.

Upami anu dipikacinta anjeun moal nampi bantosan

Hanjakal, loba jalma kalawan gangguan ngabeledug intermittent teu neangan perlakuan. Lamun nuju aub dina hubungan jeung batur anu boga gangguan ngabeledug intermittent, nyandak léngkah ngajaga diri jeung barudak anjeun. Nyiksa teu lepat anjeun. Teu aya anu pantes disiksa.

Jieun rencana ngewa pikeun tetep aman tina kekerasan domestik

Upami anjeun ningali yén kaayaan janten parah, sareng nyangka yén jalma anu anjeun dipikacinta aya dina ambang épisode ngabeledug, cobian amankeun diri sareng murangkalih anjeun tina adegan éta. Sanajan kitu, ninggalkeun batur kalawan watek ngabeledug tiasa bahaya. Pertimbangkeun nyandak léngkah-léngkah ieu sateuacan aya kaayaan darurat:

  • Nelepon hotline kekerasan domestik atawa panyumputan awéwé pikeun nasehat, boh lamun abuser teu imah atawa ti imah babaturan urang.
  • Tetep sadaya senjata api dikonci atanapi disumputkeun. Ulah masihan abuser konci atawa kombinasi kana konci éta.
  • Bungkus kantong darurat anu kalebet barang-barang anu anjeun peryogikeun nalika anjeun angkat, sapertos baju tambahan, konci, kertas pribadi, obat-obatan sareng artos. Sumputkeun atawa ninggalkeun kantong jeung babaturan dipercaya atawa tatangga.
  • Béjakeun ka tatangga atawa babaturan anu dipercaya ngeunaan kekerasan éta ku kituna manéhna bisa nelepon pikeun pitulung lamun prihatin.
  • Nyaho dimana anjeun badé angkat sareng kumaha anjeun badé angkat upami anjeun kaancam, sanaos anjeun kedah angkat tengah wengi. Anjeun meureun hoyong latihan kaluar ti imah anjeun aman.
  • Datang sareng kecap kode atanapi sinyal visual anu hartosna anjeun peryogi pulisi sareng bagikeun ka babaturan, kulawarga sareng murangkalih anjeun.

Meunang pitulung pikeun ngajaga diri tina kekerasan domestik

Sumberdaya ieu tiasa ngabantosan:

  • Pulisi. Dina kaayaan darurat, nelepon 911 atawa nomer darurat lokal Anjeun atawa agénsi penegak hukum lokal Anjeun.
  • Dokter anjeun atanapi kamar darurat. Upami anjeun tatu, dokter sareng perawat tiasa ngubaran sareng ngadokumentasikeun tatu anjeun sareng ngantepkeun anjeun terang naon sumber daya lokal anu tiasa ngabantosan anjeun aman.
  • Hotline Kekerasan Doméstik Nasional: 1-800-799-AMAN (1-800-799-7233). Hotline ieu sayogi pikeun intervensi krisis sareng rujukan ka sumber daya, sapertos panyumputan awéwé, konseling sareng kelompok dukungan.
  • Panyumputan awéwé lokal atanapi pusat krisis. Saung sareng pusat krisis umumna nyayogikeun panyumputan darurat 24 jam, ogé naséhat ngeunaan masalah hukum sareng jasa advokasi sareng dukungan.
  • Pusat konseling atanapi kaséhatan méntal. Loba komunitas nawiskeun sangakan jeung grup rojongan pikeun jalma dina hubungan kasar.
  • Pangadilan lokal. Pangadilan lokal anjeun tiasa ngabantosan anjeun kéngingkeun paréntah larangan anu sacara sah maréntahkeun panyalahgunaan pikeun ngajauhan anjeun atanapi nyanghareupan ditewak. Advokat lokal tiasa sayogi pikeun ngabantosan anjeun dina prosésna. Anjeun ogé tiasa ngajukeun serangan atanapi biaya sanés upami diperyogikeun.

Nyiapkeun pasini anjeun

Upami anjeun hariwang kusabab anjeun ngalaman serangan émosional anu terus-terusan, ngobrol sareng dokter anjeun atanapi janjian sareng profésional kaséhatan méntal anu khusus dina ngubaran gangguan émosional, sapertos psikiater, psikolog atanapi padamel sosial. Ieu sababaraha inpormasi pikeun ngabantosan pasini anjeun.

Naon anu anjeun tiasa laksanakeun

Sateuacan janjian anjeun, jieun daptar:

  • Gejala anu anjeun alami, kalebet naon waé anu sigana teu aya hubunganana sareng alesan pasini
  • Inpo pribadi konci, kaasup sagala stresses utama, parobahan hirup panganyarna na micu pikeun outbursts Anjeun
  • Sadaya pangobatan, vitamin, herbal sareng suplemén sanés anu anjeun tuang, kalebet dosis
  • Patarosan naroskeun ka dokter anjeun

Sababaraha patarosan dasar naroskeun ka dokter anjeun kalebet:

  • Kunaon abdi gaduh ieu outbursts ambek?
  • Naha kuring peryogi tés? Naha tés ieu peryogi persiapan khusus?
  • Naha kaayaan ieu samentawis atanapi panjang?
  • Perawatan naon anu sayogi, sareng mana anu anjeun nyarankeun?
  • Dupi aya efek samping tina perlakuan?
  • Naha aya alternatif pikeun pendekatan primér anu anjeun nyarankeun?
  • Abdi ngagaduhan kaayaan kaséhatan sanés. Kumaha carana abdi tiasa pangalusna ngatur kaayaan ieu babarengan?
  • Naha aya alternatif umum pikeun ubar anu anjeun resep?
  • Sabaraha lami terapi tiasa dianggo?
  • Dupi anjeun gaduh bahan dicitak abdi tiasa gaduh? Situs wéb naon anu anjeun nyarankeun?

Tong ragu naroskeun patarosan anu sanés.

Naon anu diarepkeun ti dokter anjeun

Dokter anjeun kamungkinan naroskeun sababaraha patarosan, sapertos:

  • Sabaraha sering anjeun gaduh episode ngabeledug?
  • Naon anu memicu outbursts anjeun?
  • Dupi anjeun luka atawa verbal abused batur?
  • Naha anjeun ngarusak harta nalika ambek?
  • Dupi anjeun kantos nyobian menyakiti diri?
  • Naha outburst anjeun négatip mangaruhan kulawarga atanapi kahirupan padamelan anjeun?
  • Naha aya anu sigana ngajantenkeun épisode ieu langkung sering atanapi kirang sering?
  • Naha aya anu ngabantosan anjeun tenang?
  • Naha saha waé di kulawarga anjeun kantos didiagnosis ku panyakit jiwa?
  • Dupi anjeun kantos ngalaman tatu sirah?
  • Naha anjeun ayeuna nganggo alkohol, narkoba atanapi zat anu sanés?

Janten siap ngajawab patarosan ieu jadi Anjeun bisa difokuskeun titik nu Anjeun hoyong méakkeun leuwih waktos on. Nyiapkeun sareng ngantisipasi patarosan bakal ngabantosan anjeun ngamangpaatkeun waktos sareng dokter. 19 Séptémber 2018 Gangguan ngabeledug intermittent (IED) mangrupikeun gangguan jiwa anu sering diabaikan anu diidentipikasi ku épisode amarah, ledakan ngadadak dimana jalma éta kaleungitan kontrol sadayana. Gangguan mental ieu biasana dimimitian dina budak leutik atanapi rumaja. Kalolobaan jalma terus ngalaman eta engké dina kahirupan maranéhanana, sanajan. Perlakuan pikeun gangguan ngabeledug intermittent bisa rupa-rupa ti jalma ka jalma, tapi métode perlakuan umum nyaéta Psikoterapi jeung nginum obat.

Naon Dupi Intermittent Explosive Disorder?

Gangguan ngabeledug intermittent ngajadikeun anjeun agrésif sareng telenges tanpa alesan khusus. Ieu ngawengku runtuyan outbursts verbal, gelut fisik, sarta amarah dadakan. Sababaraha tanda tiasa ngabantosan anjeun ngaidentipikasi kaayaan anjeun. Jalma kalawan karusuhan ieu biasana maledog atawa megatkeun hal, nyiksa batur, sarta nembongkeun amukan jalan. kabiasaan ieu stresses anjeun kaluar sarta mangaruhan kagiatan sapopoé anjeun sarta hubungan. Dina kalolobaan kasus, éta ogé tiasa ngakibatkeun anjeun karugian finansial sareng hukum. Gangguan ngabeledug intermittent mangaruhan sakitar 11.5 dugi ka 16 juta urang Amerika dina hirupna, kalebet 7.3% sawawa. Ieu mangrupikeun gangguan kronis anu biasana turun kalayan umur.

Naon Anu Nyababkeun Gangguan Ngabeledug Intermittent?

Sababaraha faktor lingkungan sareng genetik tiasa nyumbang kana pangembangan karusuhan ieu. Sababaraha sabab gangguan ngabeledug intermittent dipikawanoh ngawengku:

  • Riwayat keluarga (keturunan)
  • Ngalaman sagala rupa nyiksa, verbal atawa fisik, di budak leutik
  • Fungsi otak jeung kimia, utamana varying tingkat serotonin
  • Trauma anu berkepanjangan
  • Gangguan kaséhatan méntal, sapertos ADHD, karusuhan kapribadian antisosial, sareng karusuhan kapribadian wates
  • Depresi, gejala nu patali jeung kahariwang, atawa gangguan nyiksa zat

Naon Gejala Gangguan Ngabeledug Intermittent?

Hiji episode gangguan ngabeledug intermittent bisa lumangsung iraha wae. Sababaraha urang gaduh épisode unggal dinten, sedengkeun anu sanésna tetep henteu agresif salami minggu sareng bulan. Kajadian anu biasa lumangsung kirang ti 30 menit. Jalma kalawan IED ngalaman varying inténsitas gejala. Sababaraha tiasa ngaraos kirang pangjurung pikeun nyiksa sacara lisan tapi tiasa nunjukkeun agresi fisik anu parah. Gejala gangguan ngabeledug intermittent umum nyaéta:

  • Ngadadak ngamuk
  • Frustasi
  • Sénsitip kana kontak manusa
  • Pikiran paburencay
  • Tingkat énergi anu luhur
  • Nyesek dina dada
  • Tingling: sensasi anu teu biasa dina leungeun, suku, sareng panangan anjeun
  • Tremor: gerakan oyag rhythmic dina leungeun, leungeun, suku, atawa batang Anjeun
  • Palpitations: balap keteg jajantung

Sababaraha gejala gangguan ngabeledug intermittent séjén tiasa:

  • Ambek-ambekan
  • Tides atanapi invectives teu perlu, ngagunakeun kecap kasar pikeun nepikeun pesen
  • Ngamimitian argumen panas
  • Ngagorowok agrésif
  • Pamakéan leungeun ka jalma séjén, kayaning nyabok atawa nyorong
  • Ruksakna milik pribadi atawa pribadi
  • Ngancam jalma atawa sato sangkan kaluar amarah

Jalma jeung gangguan ngabeledug intermittent ngalakukeun hal saperti kaluar impulsiveness. Seuseueurna kaduhung kalakuanana engké.

Kumaha Dupi Intermittent Explosive Disorder didiagnosis?

Dokter biasana konsultasi ka Manual Diagnostik Jiwa standar pikeun ngadiagnosa gangguan anu langkung saé. Éta nyarios yén hiji individu kedah ngalaman tilu épisode IED dina sagala tahapan kahirupanna pikeun didiagnosis. Épisode ieu henteu kedah disababkeun ku naon waé faktor éksternal atanapi internal. Jalma ogé kedah nunjukkeun gejala fisik, sapertos nganyenyeri batur atanapi ngarusak harta benda. Upami anjeun parantos ngalaman épisode sapertos kitu, kunjungan ka dokter anjeun pikeun diagnosis profésional.

Naon Perlakuan pikeun Gangguan Ngabeledug Intermittent?

Pangobatan gangguan ngabeledug intermittent pangsaéna nyaéta psikoterapi. Sababaraha dokter ogé tiasa nyarankeun pangobatan sareng terapi. Psikoterapi Terapi behavioral kognitif mantuan jalma kalawan IED ngadalikeun sarta ngarobah paripolah maranéhanana. Éta tiasa ngabantosan anjeun:

  • Identipikasi pemicu réaksi agrésif anjeun
  • Atur sareng kontrol paripolah telenges anjeun nganggo téknik rélaxasi sareng prakték pamikiran.
  • Gawé kana kaahlian komunikatif sareng ngarengsekeun masalah anjeun.

Pangobatan Médis Antidepresan sapertos serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) sareng anticonvulsants tiasa ngabantosan anjeun nyaimbangkeun haté anjeun. Dokter anjeun ogé tiasa resep obat anu sanés.

Naha Gangguan Ngabeledug Intermittent Bisa Dicegah?

Jalma kalawan IED biasana teu boga kontrol sorangan. Anjeun tiasa ngontrol amarah anjeun, sanaos, kalayan perawatan profésional sareng ku nuturkeun sababaraha tip:

  • Pikir béda. Anjeun moal tiasa ngadamel bédana tanpa ngarekonstruksikeun pikiran anjeun, janten cobian milarian alesan logis dina kaayaan anu agrésif sareng ngaréspon kana éta sacara rasional.
  • Turutan rencana perlakuan anjeun. Entong luput sesi terapi anjeun sareng pangobatan anu diresmikeun ku dokter. Upami anjeun pikir anjeun henteu peryogi éta, tetep ngobrol sareng dokter anjeun sateuacan mutuskeun naon waé nyalira.
  • Gawé dina kaahlian komunikasi Anjeun. Coba dengekeun alesan batur saméméh ngaréaksikeun eta impulsively.
  • Latihan téhnik rélaxasi. Kalebet latihan pernapasan dina rutin anjeun sareng tapa sacara teratur.
  • Jieun parobahan dina rutin Anjeun. Nuturkeun pola husus mindeng ngaronjatkeun hanjelu dina hiji jalma, jadi nyieun jadwal poé anjeun sarta nambahan kagiatan béda pikeun eta.
  • Hindarkeun zat anu ngarobih wanda. Alkohol sareng narkoba gaduh pangaruh anu signifikan dina haté anjeun. Coba ulah aranjeunna sakabéhna.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *