3194556/Pixabay Sumber: 3194556/Pixabay Pikeun ngabantosan ngaganggu pamiarsa tina kajadian ayeuna, kuring parantos janji pikeun nyerat hal sanés ngeunaan panyakit atanapi politik. Ku kituna ieu artikel ngeunaan cinta jeung atraksi. Ieu mangrupikeun salah sahiji topik anu langkung bahagia dina kursus psikologi sosial kuring. Di tengah-tengah seueur naséhat anu khusus ti majalah swadaya atanapi ahli cinta pikeun kumaha carana ngajantenkeun batur murag ka anjeun, aya kira-kira lima pilar atraksi fisik. Seueur artikel pers populér ngeunaan nyababkeun atraksi sacara saksama nutupan ngan sawaréh lima ieu, kalayan fokus anu jelas dina biologi sareng évolusi. Tapi panyababna langkung lega tibatan éta. Sareng konsisten sareng etos cinta-buta, unggal pilar diwangun ku hiji atanapi langkung bias. Tulisan ieu sanés pituduh kumaha pikeun ngajantenkeun batur katarik anjeun. Gantina, kuring sakeudeung nyorot sabab utama atraksi fisik nurutkeun psikologi sosial buku ajar. Kitu cenah, hiji pasti bisa ketuhanan atawa deduce sababaraha kumaha-ka pendekatan tina ieu panalungtikan. 1. kageulisan Aya kaéndahan luar, anu ngandung daya tarik fisik klasik atanapi kimia, sareng aya kaéndahan batin, anu ngarujuk kana sipat, karakter, atanapi jiwa anjeun. Dasarna, kumaha anjeun katingali atanapi kumaha anjeun tiasa ngajantenkeun batur katarik anjeun. Bias di dieu atra; kageulisan aya dina panon nu ningali. Flybynight / Pixelbay Sumber: Flybynight/Pixabay Leres, aya aspék kaéndahan anu sapuk sacara lega anu tiasa bénten-béda ti budaya ka budaya sareng dasawarsa ka dasawarsa, tina segi saha Hollywood atanapi Bollywood A-listers. Leres, baju, gaya rambut, sareng makeup tiasa masihan sababaraha kauntungan. Tapi sanajan dina hiji budaya jeung periode waktu, persepsi kaéndahan greatly béda. Disebutna gaduh “tipe”. Urang malah bisa manggihan hal pikaresepeun ngeunaan hiji individu nu, nalika urang munggaran patepung aranjeunna, urang kapanggih unattractive (jeung sabalikna). Sumber-sumber bias urang tiasa seueur, kalebet stereotip kelompok dimana pasangan anu dipikahoyong ayeuna tiasa milik (ras, agama, padamelan, sareng sajabana). Panginten individu ieu ngingetkeun urang ngeunaan pasangan anu sateuacana. Acara TV sareng pilem anu urang tonton tiasa mangaruhan karesep urang. Khususna, saatos ningali 10 anu sampurna dina layar ageung, kalolobaan urang bakal meunteun mitra poténsial anu rata-rata malah kirang pikaresepeun (Kenrick & Gutierres, 1980). Kuring ogé kedah disebatkeun yén aya fitur obyéktif kaéndahan, hartosna aranjeunna katingali pikaresepeun ampir sacara universal. Aranjeunna kalebet kahadean, simétri raray, sareng (dina awéwé) rasio cangkéng-to-hip. Tapi lolobana, kageulisan téh subjektif. 2. Deukeutna Hayu urang ngaleungitkeun pilar anu pikaboseneun sareng non-romantis ieu. Tétéla yén batur téh leuwih gampang jadi katarik ka anjeun lamun anjeun sarta aranjeunna ningali silih (vs lamun pernah patepung). Ieu teu jero. Nyatana, ieu sacara praktis tautologi, sapertos nyarios nalika kuring kaluar tina gedong, kuring di luar. Dinyatakan leuwih tepat, beuki sering dua jalma ningali silih (sagala hal anu sarua), beuki dipikaresep aranjeunna bakal jadi katarik silih. Ieu disebut éfék paparan wungkul . Sababaraha pangarang pers populér nyandak jauh teuing ku nyarios yén jarak sacara harfiah tiasa memicu daya tarik, tapi studi anu sering dicutat di dieu teu cekap pikeun menerkeun kacindekan éta (Stalder, 2018). Deukeutna dipikabutuh pikeun daya tarik anu leres tapi jarang, upami kantos, cekap nyalira. Ieu justifies patarosan mindeng ditanya pasangan anyar: Dimana anjeun papanggih? 3. Kasaruaan Manuk-manuk buluna ngariung. Urang leuwih katarik ku batur nu sarupa jeung urang dina penampilan, kapercayaan, kapentingan, jeung saterusna. Tangtosna, upami aya anu resep kana hal anu sami sareng anjeun, aranjeunna écés ngagaduhan rasa anu saé, sanés? Ego normal breeds nalar kitu, sakumaha dina imitasi mangrupa formulir pangluhurna flattery. Sajaba ti éta, babagi pintonan sarta kapentingan bakal ngidinan pikeun leuwih senang babarengan, sabalikna tina displeasure tina nongkrong jeung batur anu teu satuju sareng anjeun dina aqidah utama sarta manggihan hobi anjeun bodo. Ngan ukur aya hiji diménsi anu tiasa ngadukung ide-ide anu sabalikna, nyaéta dominasi-submissiveness. Jenis kapribadian dominan bisa jadi leuwih katarik jalma anu resep keur maréntahkeun sabudeureun (jeung sabalikna). Tapi héran, sanggeus interacting, individu sabalikna ieu condong falsely ngarasa silih sarupa (Dryer & Horowitz, 1997). Tong salah sangka. Anjeun sareng pasangan romantis anjeun sanés klon masing-masing. Anjeun gaduh bédana. Mémang, saatos sareng batur cukup lila, bédana tiasa nyababkeun saraf anjeun sareng bahkan tiasa ngarusak anjeun. Tapi bédana éta henteu sigana anu nyababkeun daya tarik anjeun pikeun silih dina dinten-ayeuna. Sareng anjeun tiasa langkung nengetan bédana aversive sanajan aranjeunna dina minoritas atribut anjeun sareng pasangan anjeun. 4. Anjeun resep aranjeunna munggaran Faktor ieu meureun paling pajeulit. Batur téh leuwih gampang katarik ka anjeun lamun maranéhna mimiti diajar yén anjeun katarik aranjeunna (Myers, 2013). Diantara prosés poténsial dieu deui ego. Lamun manggihan éta pikaresepeun, maranéhna bisa jadi flattered tur pikir anjeun boga rasa alus. Lajeng sakali maranéhna némbongkeun minat anjeun, Anjeun bisa jadi flattered tur pikir maranéhna boga rasa alus. Hiji siklus bisa ensue nu atraksi interpersonal tumuwuh. Sacara hypothetically, batur sapagawean kuring anu niatna alus tiasa ngabohong ka kuring ngeunaan awéwé anu kuring damel-sebutkeun, Jane-ku nyarios yén Jane katarik kuring nalika anjeunna henteu. Minat kuring salajengna ka Jane tiasa diperhatoskeun ku Jane anu teras-terasan, kanyataanna, mimiti ngagaduhan minat fisik ka kuring. Abdi tiasa ningali minat Jane anu sabenerna (saluareun bohong réréncangan kuring), teras kuring tiasa janten langkung resep. Urang kaluar, jeung genep bulan sanggeusna, Jane jeung kuring keur aktipitas. Ieu kamungkinan? Henteu. Naha ieu mungkin? Leres pisan, asumsina Jane sarta kuring boga sababaraha kamiripan antara kami sarta sahenteuna moderately pikaresepeun pikeun nempo. Mammiya/Pixabay Sumber: Mammiya/Pixabay 5. Gairah Non-Séksual Anu pamungkas, brains bisa tricked kana mistaking gairah non-seksual urang pikeun gairah seksual. Dina ulikan sasak pikasieuneun-gantung-sasak klasik, lalaki katingali ngabingungkeun gairah fisiologis anu disababkeun ku sasak (sapertos tingkat denyut jantung sareng réspirasi) pikeun narik awéwé anu asup kana sasak (Dutton & Aron, 1974). Implikasina nyaéta pilem pikasieuneun atanapi naek rollercoaster tiasa ngadamel tanggal munggaran anu saé. Éta disebutna misttribution of arousal . Dina Sum Upami anjeun nyobian ngajantenkeun batur kabetot ka anjeun, ieu sababaraha garis handap. Jieun diri anjeun katingali saé sabisa (sahenteuna dumasar kana “tipe” batur ieu). Coba nyebrang jalan sareng jalma anu khusus (tapi ulah stalking). Bawa perhatian maranéhanana ka mana anjeun jeung maranehna sarupa (dina pilem komedi, hiji manggihan kaca Facebook séjén sarta pretends babagi hobi maranéhanana). Pastikeun maranéhna terang anjeun resep (tapi ulah overdo eta-deui, euweuh stalking). Panungtungan, mertimbangkeun naek rollercoaster paribasa pikeun salah sahiji kaping mimiti Anjeun. Léngkah-léngkah ieu dimaksudkeun salaku kasimpulan tulisan ieu langkung ti nasihat anu leres. Jalur cinta unik pikeun unggal pasangan. Seueur tulisan swadaya tiasa ngandung naséhat anu langkung spésifik anu tiasa dianggo pikeun anjeun. Sareng sakali anjeun sareng anu sanés janten pasangan anu bagja, anjeun janten langkung sami sareng anu sanés sareng langkung condong ka silih ku cara anu positif. Bias positip ngabantosan anjeun ngirangan kasalahan masing-masing sareng ngaremehkeun daya tarik mitra alternatif poténsial. Kanyataanna, urang ilaharna nyangka biases misalna ti mitra kami (Boyes & Fletcher, 2007). Asih buta dina cara anu positip — sanés ngan ukur kusabab éta tiasa ditipu ku rollercoaster. Janten teu sapertos tujuan umum blog kuring, panginten henteu kunanaon upami sababaraha bias ieu kajantenan. Nalika protokol jarak sosial coronavirus réngsé, wilujeng sumping di luar sana upami anjeun peryogina. Gambar Facebook: Goksi / Shutterstock Rujukan Alice D. Boyes jeung Garth JO Fletcher. “Metaperceptions of Bias dina Hubungan intim,” Journal of Personality jeung Psikologi Sosial 92 (2007): 286-306. DC Dryer jeung Leonard M. Horowitz, “Iraha Naha Lawan Mikat? Interpersonal Complementarity versus Similarity, ” Journal of Personality and Social Psychology 72 (1997): 592-603. Donald G. Dutton jeung Arthur P. Aron, “Sababaraha Bukti keur Heightened Atraksi Sanggama dina Kaayaan High Kahariwang,” Journal of Personality jeung Psikologi Sosial 30 (1974): 510-17. Douglas T. Kenrick jeung Sara E. Gutierres, “Kontras Balukar jeung Judgments of Attractiveness fisik: Nalika Beauty janten Masalah Sosial,” Journal of Personality jeung Psikologi Sosial 38 (1980): 131-40. David Myers, Psikologi Sosial , ed 11. (New York: McGraw Hill, 2013). Daniel R. Stalder, Kakuatan Kontéks: Kumaha Ngatur Bias Kami sareng Ngaronjatkeun Pamahaman Urang Batur (Amherst, NY: Prometheus Books, 2018).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *