Lepuh getih nyaéta kantong anu diangkat dina kulit anu ngandung getih. Éta cukup umum sareng lumangsung nalika kulit dina tekenan atanapi pinched, tapi henteu pegat. Pembuluh getih muka nepi jeung pools getih, ngeusian saku dina kulit. Lepuh getih mirip sareng lepuh gesekan anu anjeun pikahoyong nalika sapatu anjeun digosok kana keuneung anjeun, tapi éta ngeusi getih tibatan cairan bening. Getih mimitina bakal beureum, teras janten poék nalika dinten-dinten. Kalolobaan waktu, lepuh getih ngaleungit sorangan sarta henteu ngabalukarkeun masalah kaséhatan signifikan. Tapi aya kali nalika hiji evaluasi diperlukeun pikeun ngaluarkeun kaayaan kaayaan. Ieu naon anu anjeun kedah terang ngeunaan kumaha carana ngadeteksi lepuh getih, iraha sareng kumaha miarana, iraha ningali panyawat kaséhatan, sareng cara nyegah pembentukan lepuh getih.

Tanda sareng Gejala Lepuh Getih

Kawas lepuh gesekan, lepuh getih diangkat kantong dina kulit. Éta pinuh ku getih nu bisa jadi beureum, wungu, atawa hideung. Lapisan kulit anu langkung jero kapangaruhan sareng sél-sél di luhur lepuh pareum. Getih nu encapsulated bakal poek ku waktu. Pembuluh darah kulit ngadukung sababaraha karusakan anu hampang, sering dilating salaku bagian tina réspon imun kana sél anu maot, sareng peradangan lumangsung. Anjeun tiasa ngalaman:

  • Nyeri dina atawa sabudeureun situs
  • Beureum kulit sabudeureun bisul
  • Gatal-gatal

Lepuh getih bisa rupa-rupa ukuranana. Lepuh nu leuwih leutik bisa disebut vésikel , sedengkeun nu gedé bisa disebut bula .

Lokasi umum

Aya sababaraha daérah dimana lepuh getih kamungkinan muncul. Di antarana:

  • Leungeun
  • Ramo
  • Suku
  • sungut
  • Wewengkon awak anu tunduk kana gesekan kaleuleuwihan
  • Tempat dimana kulitna diciwit (sapertos ramo anu nyangkut dina panto)
  • Deukeut kana sendi
  • Deukeut prominences tulang

Nyababkeun Bisul Getih

Bari lepuh getih bisa lumangsung ka saha, aranjeunna paling umum di jalma aktip (kayaning atlit atawa penari) jeung individu anu ngagem sapatu nu teu pas suku maranéhanana leres. Jalma anu ngagaduhan padamelan sareng hobi anu ngalibetkeun tenaga kerja manual ogé résiko ngembangkeun lepuh getih. Sababaraha alesan pikeun jalma bisa meunang lepuh getih nyaéta kieu:

  • Kulitna diciwit sareng teu kabuka.
  • Kulit kakeunaan gesekan anu ageung, sapertos nalika leumpang, ngangkat beurat, atanapi nganggo alat.
  • Sapatu anu pas dipasangan nyababkeun kaleuwihan gesekan dina keuneung sareng daérah tulang suku sapertos bunion.
  • Suku leuwih rentan ka blistering nalika aranjeunna baseuh – Uap softens kulit sarta ngajadikeun eta leuwih rentan ka gesekan.
  • Frostbite bisa ngakibatkeun bisul getih.
  • Jalma jeung kasakit tangtu, kawas gagal ginjal, bisa ngalaman bisul getih dina sungut
  • Jalma-jalma anu nginum obat-obatan, sapertos pengencer getih, tiasa langkung résiko ngembangkeun bisul getih.

Naha COVID tiasa nyababkeun lepuh getih dina sungut?

Lepuh sungut mangrupikeun gejala lisan COVID-19, tapi éta henteu umum. Lepuh dina sungut kusabab inféksi COVID-19 kedah ngaleungit dina saminggu dugi ka 10 dinten.

Iraha Nganjang ka Panyadia Kaséhatan

Seringna, diagnosis lepuh getih rélatif lugas. Salaku conto, anjeun tiasa mendakan formasi lepuh getih saatos anjeun ngalaman trauma leutik kana kulit. Dina seueur kasus, anjeun tiasa ngaidentipikasi lepuh getih ku nyalira sareng anjeun henteu peryogi evaluasi atanapi intervensi médis. Ngan tinggalkeun lepuhna nyalira sareng masihan waktos kanggo nyageurkeun. Nanging, upami salah sahiji di handap ieu dilarapkeun, perjalanan ka panyadia kasehatan nyaéta pikeun ngaleungitkeun kaayaan anu sanés sareng mastikeun penyembuhan anu leres:

  • Lepuh getih parantos muncul tanpa alesan anu dipikanyaho.
  • Nyeri anu disababkeun ku lepuh getih ngahalangan kamampuan anjeun pikeun ngalakukeun kagiatan sapopoé.
  • Lepuh nunjukkeun tanda-tanda inféksi sapertos kemerahan, bareuh, sareng rasa panas upami dirampa.
  • Lepuh getih ngaleungit, teras wangsul deui.
  • Anjeun mendakan lepuh di tempat anu teu disangka-sangka, sapertos sungut, kelopak panon, atanapi daérah séks.
  • Anjeun gaduh / tiasa ngagaduhan panyakit anu tiasa nyababkeun penyembuhan langkung hese pikeun awak anjeun (contona, diabetes)
  • Lepuh muncul saatos réaksi alérgi, kaduruk, atanapi kaduruk ku panon poe.
  • Benjolan téh gancang tumuwuh, utamana lamun éta itches, stings, oozes, atawa bleeds. Ieu tiasa janten tanda melanoma nodular, bentuk agrésif kanker kulit anu tiasa katingali sapertos lepuh getih.

Lepuh getih dina sungut tiasa disababkeun ku sababaraha faktor, sapertos tatu tina dahareun panas, padamelan dental, sareng prosedur endoskopi. Tapi maranéhna ogé bisa lumangsung alatan kasakit serius kawas rematik rheumatoid, diabetes, darah tinggi, sarta gagal ginjal. Ulah reureuh ningali panyadia kasehatan anjeun.

Diagnosis

Upami anjeun ningali panyadia kasehatan pikeun lepuh getih, aranjeunna sigana bakal tiasa mendiagnosis éta ngan ukur ku naroskeun ka anjeun ngeunaan trauma anyar ka daérah éta sareng ngalaksanakeun ujian fisik. Éta ogé bakal milarian tanda-tanda inféksi, supados aranjeunna tiasa ngubaran anjeun kalayan leres upami diperyogikeun. Mun aranjeunna teu bisa confidently nangtukeun jenis panyakitna anjeun kalawan lepuh getih, atawa lamun éta dina lokasi aneh, maranéhna bisa nyandak sampel getih dina lepuh (biopsy) pikeun nalungtik di lab.

Getih molotok vs Nodular Melanoma

Melanoma nodular, jinis kanker kulit, mangrupikeun salah sahiji diagnosis alternatif anu tiasa dipertimbangkeun ku panyadia kasehatan anjeun. Lepuh getih ieu katingalina tumbuh gancang-biasana salami sababaraha minggu atanapi bulan-jadi penting pikeun nangkep éta pas-gancang. Upami disangka, biopsy penting. Teu aya cara anu gampang pikeun ngabédakeun antara lepuh getih sareng benjolan ganas (kanker) kalayan ujian fisik nyalira, tinangtu sami. Beda sareng bentuk kanker kulit anu sanés, melanoma nodular biasana simetris sapertos lepuh. Éta ogé tiasa lemes sapertos lepuh getih, sanaos ogé tiasa langkung kasar sareng kerak. Bari melanomas nodular mindeng hideung atanapi poék dina warna, ngeunaan sapertilu tina melanomas nodular téh daging-toned. A melanoma nodular bisa atawa teu jadi borok (pegat muka). Benjolan ogé tiasa pisan gatal.

Perlakuan Bleus Getih

Kalolobaan waktu, lepuh bakal cageur sorangan salami anjeun miceun trauma atawa gerakan repetitive nu mimitina ngabalukarkeun éta. Upami lepuh anjeun nyababkeun teu ngarareunah, panawar nyeri over-the-counter sapertos ibuprofen atanapi acetaminophen tiasa cekap pikeun ngaleungitkeun nyeri. Anjeun oge meureun hoyong mungkus lepuh getih dina ramo Anjeun atawa toe ku gauze jeung / atawa perban pikeun ngajaga eta pikeun ruptures. Upami éta beubeulahan, penting pikeun ngabersihan ku sabun sareng cai, teras bungkus ku lapisan pelindung pikeun nyegah inféksi. Pikeun ngagentos nyeri sareng bareuh tina lepuh dina sungut anjeun, anjeun tiasa nempatkeun és anu ditumbuk sakedik dina nyeri sababaraha menit dina hiji waktos, sababaraha kali sadinten.

Naha anjeun kedah pop atanapi solokan lepuh getih?

Sanajan anjeun bisa jadi cocoba mun pop lepuh getih, para ahli nyarankeun nolak pangjurung pikeun ngalakukeunana. Lapisan kulit anu nutupan lepuh ngabantosan ngajaga tina inféksi. Kana waktu-kira-kira hiji nepi ka dua minggu-bisul getih kudu garing sorangan. Kitu cenah, lepuh badag tur nyeri bisa jadi kudu lemes keur ngagentos ngarareunah atawa nyeri. Ieu bisa dilakukeun ku sterilizing jarum leutik jeung rubbing alkohol jeung gently piercing hiji ujung lepuh pikeun solokan cairan. Lamun cairan geus lemes, ngumbah wewengkon kalawan sabun jeung cai. Sanggeus éta, nerapkeun jelly petroleum jeung nutupan lepuh.

Nyegah

Sababaraha lepuh getih, sapertos anu disababkeun ku kacilakaan anu teu tiasa dihindari, tiasa dicegah. Tapi aya sababaraha hal anu anjeun tiasa laksanakeun pikeun ngirangan kamungkinan ngembangkeun lepuh getih tina cara anu sanés. kumaha carana nyegah bisul getih Sae pisan / Brianna Gilmartin Turutan tip ieu:

  • Anggo sarung tangan upami anjeun badé damel sareng panangan anjeun atanapi nganggo alat atanapi alat-alat sanés anu peryogi gerakan berulang-ulang sareng bakal nyababkeun gesekan dina kulit anjeun.
  • Pastikeun sapatu anjeun pas sareng anjeun leres sareng henteu ngabalukarkeun titik tekanan dina kulit anjeun.
  • Maké kaos kaki sareng sapatu anjeun.
  • Upami anjeun perhatikeun yén sababaraha daérah tekanan ngabentuk, anjeun panginten kedah ngajagi kulit anjeun ku padding napel atanapi kulit moles dugi ka rusak dina sapatu anjeun.
  • Lamun suku anjeun kesang, anjeun bisa manggihan yén nempatkeun sababaraha bubuk dina sapatu Anjeun mantuan pikeun soak up Uap tambahan.
  • Anggo pelumas dina suku anjeun pikeun ngirangan gesekan dina kulit anjeun.
  • Lamun sapatu anjeun terus ngabalukarkeun bisul getih nyeri, Anjeun bisa jadi kudu mertimbangkeun investasi dina pasangan anyar.

Hiji Kecap Ti Verywell

Sacara umum, anjeun tiasa nyegah bisul getih ngabentuk upami anjeun nganggo leungeun sareng sapatu anu pas. Upami anjeun kéngingkeun lepuh getih, aranjeunna biasana bakal nyageurkeun tanpa nyababkeun anjeun seueur masalah. Nanging, upami lepuh getih muncul di tempat anu teu biasa sareng anjeun henteu tiasa nunjukkeun alesanana, éta hadé pikeun janjian sareng panyadia kasehatan anjeun pikeun ngaluarkeun kaayaan médis sanés.

Patarosan anu sering ditaroskeun

    • Naon anu lumangsung lamun lepuh getih teu leungit? Paling lepuh getih cageur sorangan dina hiji nepi ka dua minggu, salami aranjeunna ditinggalkeun nyalira. Upami lepuh henteu ngaleungit dina jangka waktu ieu, anjeun kedah dievaluasi ku profésional kasehatan.
    • Kumaha carana ngubaran bisul dina suku? Dermatologists nyarankeun opat cara pikeun ngubaran bisul dina suku.
      1. Motong liang dina salembar padding steril sarta nempatkeun eta dina lepuh pikeun panangtayungan.
      2. Panutup lepuh sareng padding ku perban. Ulah nyieun teuing ketang.
      3. Hindarkeun popping bisul.
      4. Tetep lepuh beresih jeung ditutupan.

Lepuh “Biasa” dina suku cukup umum, sareng tiasa timbul upami aya gesekan anu cukup dina ramo atanapi dampal suku anjeun. Dina sababaraha kasus, kumaha oge, lepuh basajan gantina bisa jadi lepuh getih . Lepuh getih dasarna mangrupikeun lepuh umum, tapi pembuluh darah di handapeun lepuh parantos ruksak. Hal ieu nyababkeun getih bocor di jerona, sering ngarobah lepuh janten warna beureum poék atanapi wungu. Naon anu anjeun lakukeun teras? Pikeun ngabantosan anjeun leres-leres miara lepuh getih, kami bakal ngabahas sababaraha anu kedah dilakukeun sareng anu henteu kedah dilakukeun pikeun ngubaran tatu minor ieu, ogé ngajawab sababaraha patarosan umum anu sanés.

Naon anu jadi sabab lepuh getih?

Lepuh getih dina suku bisa muncul di wewengkon mana wae dina kaleuwihan tekanan sarta gesekan. Paling sering kabentuk di wewengkon tulang, tapi bisa ngamekarkeun di wewengkon lemes ogé. Aranjeunna sering timbul dina suku anu nyandak seueur nyiksa tina leumpang, hiking, lumpat, atanapi nari. Salaku conto, upami anjeun ngajalankeun pikeun waktos anu berkepanjangan sareng bagian tulang suku anjeun teras-terasan digosok kana jero sapatu anjeun, anjeun langkung dipikaresep ngembangkeun lepuh getih. Najan kitu, anjeun teu kudu jadi utamana aktip pikeun meunangkeun lepuh getih. Bisa waé suku anjeun kajebak dina kaos kaki sareng sapatu anu teu pas. Lepuh getih ogé tiasa kabentuk nalika kulitna diciwit parah. Tekanan anu kuat sapertos kitu tiasa ngarusak pembuluh darah tanpa ngarusak kulit.

Kumaha Anjeun Ngubaran Lepuh Darah?

Lepuh getih tiasa nyeri, sareng anjeun tiasa ngaraos kagoda pikeun gancang-gancang. Tapi aya cara anu leres sareng salah pikeun ngubaran masalah ieu, sareng ngokolakeunana sacara aman bakal ngajantenkeun pamulihan anu langkung gancang sareng langkung lengkep. Urang bakal ngabahas sababaraha hal anu umum sareng anu teu kedah dilakukeun pikeun pengobatan di dieu. Kitu cenah, ulah ragu pikeun ngahubungi kami upami anjeun gaduh masalah ngeunaan lepuh getih, anu nyeri teuing atanapi nyusahkeun pikeun diatasi ku anjeun nyalira, atanapi anjeun ngan ukur resep nempatkeun perawatan dina panangan profésional. Urang bakal salawasna senang pikeun mantuan.

DO Elevate na És Blister Anjeun

Elevating a lepuh getih bakal mantuan ngurangan bareuh sarta ngaleutikan ukuranana. Langkung gancang anjeun tiasa ngalakukeun ieu saatos lepuh muncul, langkung efektif éta. Lamun lepuh getih anjeun nyeri (utamana lamun éta hasil tina ciwit), nerapkeun hiji pak és atawa sumber tiis sejenna dibungkus dina anduk atawa panghalang séjén pikeun mantuan ngurangan nyeri. Pernah nerapkeun sumber tiis langsung kana kulit tanpa panyalindungan.

Ulah Lance Lepuh Getih Anjeun

Sapertos sareng lepuh umum, lepuh getih masih ngajagaan kulit anu rentan di handapeun. Ngarecah kulit ningkatkeun résiko inféksi atanapi tapak tatu. Sabisana, ngantepkeun lepuh getih garing sareng rarata nyalira. Hiji-hijina waktos anjeun kedah nganggap lancing lepuh nyaéta upami éta ageung ageung sareng dina tempat anu nyababkeun kasusah anu signifikan – komo teras, anjeun kedah pastikeun ngagunakeun alat sareng prosedur anu leres pikeun ngajaga tatu beresih (atanapi langkung saé. , hayu urang laksanakeun).

DO Perban Blester Anjeun

Upami anjeun hariwang lepuh anjeun bakal muncul nyalira, perban kalayan leres pikeun ngajagaan tina gesekan sareng tekanan. Perban napel tiasa dianggo saé pikeun lepuh leutik, tapi anu langkung ageung sareng langkung menonjol tiasa peryogi perban moleskin. Upami moleskin henteu acan dipotong sateuacanna pikeun lepuh, potong liang di jerona sareng tempatkeun bagian éta langsung kana lepuh. Ieu bakal nyadiakeun sabagian padding sabudeureun molotok pikeun nyegah tina pencét nanaon atawa rub kana jero sapatu Anjeun. Sakali perban moleskin diterapkeun, anjeun teras tiasa nempatkeun perban napel standar pikeun panyalindungan tambahan.

Entong mesek kulit dina lepuh

Henteu masalah naon anu anjeun laksanakeun, kulit dina lepuh masih tiasa beubeulahan atanapi ngan saukur janten bengong nalika nyageurkeun. Ulah miceun salah sahiji kulit ieu, sanajan lepuh geus pegat. Éta masih nyayogikeun lapisan pelindung dina kulit di handap, sareng ngaleungitkeun éta tiasa langkung ngalaan tatu ka inféksi. Tetep dina tempatna, upami anjeun tiasa.

DO Ngabersihan molotok rusak

Upami lepuh getih anjeun beubeulahan, pastikeun pikeun ngabersihan tatu sacara saksama sareng antiseptik. Larapkeun krim antibakteri atawa salep, lajeng perban lepuh. Nyéépkeun waktos pikeun ngabersihan tatu tiasa nyegah komplikasi.

ULAH Maké Sapatu anu Bisa Ngaronjatkeun Lepuh Darah Anjeun

Anjeun tiasa ningali sapatu pakéan karesep anjeun atanapi ngompa isuk-isuk nalika anjeun siap-siap pikeun dinten, tapi sapatu éta tiasa nambihan masalah. Gantina milih sapatu breathable kalawan kamar ngageol pikeun toes Anjeun. Sandal jepit sareng sapatu kabuka sanés tiasa ngabantosan. Upami anjeun henteu tiasa ngagemna, sanaos, pilih sneakers anu nyaman sareng pas. Pastikeun kaos kaki anjeun nyaman jeung pas ogé.

Ulah Taros Kami upami Anjeun Peryogikeun Pitulung

Lepuh getih tiasa nyeri, tapi neangan pitulung kami lamun:

  • Nyeri utamana parna.
  • Anjeun ngarasa kahaneutan kaleuleuwihan sabudeureun molotok.
  • Anjeun ningali redness atanapi corétan beureum sabudeureun molotok.

Aya kamungkinan yén bisul tiasa kainféksi dina kasus ieu, sareng éta kedah ditaliti sareng dirawat langsung. Anjeun ogé kedah geuwat milarian bantosan kami upami anjeun hirup sareng diabetes, sabab sagala jinis tatu dina suku anjeun tiasa gancang dileungitkeun tanpa perhatian anu leres. Tapi sanajan anjeun teu nyangka anjeun boga inféksi, mangga ngahubungan kami lamun aya bewara nanaon “pareum” ngeunaan lepuh anjeun, éta badag teuing, éta di wewengkon utamana troublesome … atawa alesan séjén, bener. Di Advanced Foot & Ankle Centers of Illinois, kami tiasa ngabantosan anjeun ngarawat lepuh getih dina suku atanapi jari kaki anjeun. Tur upami aranjeunna masalah ngulang pikeun anjeun, urang bisa meunang ka akar masalah jeung nyarankeun parobahan nu bisa tetep anjeun gerak comfortably. Taroskeun salah sahiji kantor kami di handap pikeun ngajadwalkeun janjian sareng kéngingkeun bantosan anu anjeun peryogikeun!


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *