nyeri leumpang, suku nyeri

Opat kaayaan keur nyeri leg ngabalukarkeun nu bisa mangaruhan anjeun nalika leumpang

Nalika leumpang sakuduna hadé pikeun anjeun, naha anjeun kedah sangsara ku nyeri suku? Sareng naon anu nyababkeun nyeri dina suku anjeun nalika leumpang? Ahli kabugaran biasa negeskeun mangpaat latihan aérobik tugas beurat – jenis anu ngajadikeun anjeun ngambekan sesah sareng ngajantenkeun haté anjeun. Tapi pesenna dirobih janten moderat saatos sababaraha panilitian nunjukkeun yén kagiatan fisik anu langkung sakedik pajak ogé aya hubunganana sareng tingkat handap panyakit jantung, sababaraha kangker, sareng sababaraha panyawat sanésna – upami éta dilakukeun sacara teratur. Leumpang heubeul biasa biasana tops daptar latihan-inténsitas sedeng sabab gampang, merenah, tur haratis, sarta merlukeun parabot minimal – sapasang nyaman sapatu. Masalahna nyaéta leumpang henteu gampang pikeun sadayana. Mémang, nyeri suku mangrupikeun kanyeri pikeun seueur. Jeung poho «brisk» Pace tilu opat mil per jam disarankan pikeun kaséhatan jeung kabugaran. Kalawan umur – sarta aya kalana tanpa eta – sababaraha kaayaan bisa ngakibatkeun nyeri leg sanggeus leumpang jeung nyieun leumpang hésé. Sababaraha akrab pisan, kayaning rematik nu ngajadikeun tuur jeung hips creaky; anu sanés, sapertos panyakit arteri periferal, henteu. Artikel ieu kasampak di opat kaayaan nonarthritic nu ngabalukarkeun nyeri leg sarta bisa mangaruhan leumpang, sarta sababaraha cara pikeun ngubaran jeung ngatur aranjeunna – teu kudu limp sarta nanggung eta!

Naha suku kuring nyeri? Nyababkeun sareng kaayaan nyeri suku

Kami ngabahas kaayaan ieu anu tiasa nyababkeun nyeri leg nyalira, tapi jalma-jalma tiasa gaduh dua atanapi langkung dina waktos anu sami, anu nyusahkeun diagnosis sareng perawatan. 1. Kasakit arteri periferal Panyakit arteri periferal mangrupikeun bentuk aterosklerosis, kaayaan anu sami anu nyababkeun kalolobaan stroke sareng serangan jantung. Plak anu dieusi gajih sareng koléstérol ngahususkeun arteri, sareng gumpalan getih tiasa ngumpulkeun dina plak, langkung sempit. Dina panyakit arteri periferal, arteri anu kapangaruhan ku aterosklerosis condong janten anu nyayogikeun otot suku. Faktor résiko sami sareng panyakit jantung sareng stroke: ngaroko, kadar kolesterol tinggi, darah tinggi, sareng khususna diabetes. Gejala klasik nyaéta kram, nyeri kedap anu dirasakeun dina otot “hilir” tina arteri anu sempit. Ieu bisa lumangsung dina imbit, pingping, anak sapi, atawa suku, tapi paling sering lumangsung dina anak sapi. Nyeri biasana muncul nalika leumpang, janten parah dugi ka jalma lirén leumpang, sareng ngaleungit nalika istirahat. Sarupa jeung angina, nyeri disababkeun ku kasakit arteri periferal asalna tina karya sél otot nu “laparan” pikeun oksigén alatan aliran getih obstructed. Jargon médis pikeun nyeri sapertos kieu nyaéta claudication intermittent, tina basa Latin claudicatio pikeun limping. Seueur jalma anu ngagaduhan panyakit arteri periferal gaduh jinis nyeri anu sanés. Kadang sukuna beurat, atanapi gampang capé. Sareng umumna pikeun jalma-jalma ngirangan tingkat kagiatanana tanpa disadari, anu tiasa nyumputkeun masalahna. Tanda-tanda panyakit arteri periferal kalebet panurunan nadi di handapeun arteri anu sempit, goresan sareng ancur dina suku handap anu henteu pulih, sareng kulit anu bulak sareng tiis. Diagnosis biasana gumantung kana indéks ankle-brachial, anu ngabandingkeun tekanan getih dina ankle sareng tekanan getih dina panangan. Biasana sami, tapi upami aya sumbatan dina suku, tekanan darah bakal langkung handap dina ankle kusabab aliran getih rendah. Hiji gambar ngandung pakean, baju jero Katerangan otomatis dihasilkeun Arteri narrowed ku aterosklerosis ninggalkeun otot suku kalaparan oksigén. Kasakit arteri periferal ku sorangan tiasa serius tur debilitating, tapi ogé bisa ngawula ka salaku peringatan penting tina masalah malah leuwih serius. Atherosclerosis dina suku sering hartosna aya aterosklerosis di tempat sanés, sareng jalma anu ngagaduhan panyakit arteri periferal genep dugi ka tujuh kali langkung dipikaresep pikeun serangan jantung, stroke, atanapi serangan iskemik sementara tibatan jalma anu henteu. Diagnosis panyakit arteri periferal kedah ngadorong usaha babarengan pikeun ngendalikeun faktor résiko panyakit kardiovaskular. Leumpang nyeri, jadi sikep “ngan lakukeun” ngeunaan latihan teu mantuan. Tapi panalungtik geus manggihan yén terstruktur pageuh, program latihan diawasan bisa mantuan jalma ngaronjatkeun jumlah maranéhna bisa leumpang saméméh nyeri leg maranéhanana najong di. nyeri indit, lajeng leumpang deui. Sesi walk-rest-walk ieu paling mujarab upami jalma ngalakukeunana sakitar 30 menit sahenteuna sababaraha dinten saminggu. Aspirin dosis rendah (75 mg dugi ka 81 mg) sering disarankeun pikeun ngirangan résiko serangan jantung sareng stroke. Clopidogrel (Plavix), ubar sejen nu ngajadikeun gumpalan getih kurang kamungkinan ku nyieun trombosit kirang caket, mangrupakeun alternatif pikeun jalma kalawan alergi aspirin. Cilostazol (Pletal) tiasa ngabantosan sababaraha urang leumpang langkung jauh tanpa nyeri. Kasus parah panyakit arteri periferal tiasa nyababkeun nyeri suku sanajan jalmana henteu leumpang. Ieu «istirahat nyeri» paling sering lumangsung dina suku. Malah anu langkung parah nyaéta kasus nalika kaayaan nyababkeun maot jaringan sareng gangren. Upami panyakit arteri periferal serius, atanapi henteu ningkat kalayan latihan sareng nginum obat, dokter tiasa muka deui arteri anu diblokir ku angioplasti atanapi nganggo bagian tina pembuluh darah ti tempat sanés dina awak pikeun ngalihkeun sirkulasi di sekitar sumbatan. Tapi catetan lagu tina prosedur revascularization ieu dicampur, sarta sababaraha studi nunjukkeun yén hasil tina program latihan terstruktur tiasa sakumaha alus, atawa malah hadé. 2. Insufficiency véna kronis Sapertos panyakit arteri periferal, kakurangan véna kronis mangrupikeun kaayaan sirkulasi anu goréng, tapi éta ngalibatkeun urat sareng perjalanan getih balik deui ka jantung sareng bayah. Arteri urang téh springy sarta mantuan nyorong getih sapanjang, tapi urat urang rélatif pasif pamilon dina sirkulasi. Utamana dina suku, éta otot sabudeureun urat nu nyadiakeun kakuatan ngompa nu drains pembuluh deukeut beungeut kulit lajeng nyorong getih nepi ngaliwatan «jero» pembuluh nu ngarambat ka arah jantung. Klep leutik di jero urat malah kaluar tekanan sarta ngajaga getih tina ngalir ka tukang. Dina jalma kalawan kronis venous insufficiency, nu valves ruksak, jadi getih condong pool dina suku jeung suku tinimbang iinditan «kalér» ka jantung. Ieu sering siklus galak: lamun valves teu bisa dipake, tekanan tina ngumpulkeun getih dina urat naek, jadi urat manteng kaluar. Hasilna, klep teu nutup leres, jadi malah leuwih getih ngalir ka tukang, nambahan tekanan. Gejala anu paling umum nyaéta suku sareng ankles bareuh. Akumulasi cairan anu terus-terusan dina suku ogé tiasa nyababkeun radang kulit (dermatitis), borok kulit sareng paningkatan résiko inféksi kulit (cellulitis). Suku bisa ngarasa nyeri atawa beurat. Sareng nalika jalma leumpang, aranjeunna tiasa ngaraos sesak anu teu pikaresepeun dina suku. ruksak valves dina urat lumangsung ilahar kalawan insufficiency venous kronis. Gejala kakurangan véna kronis tiasa dibantosan ku ngagolér dina tonggong anjeun sareng nganggo bantal pikeun ngangkat suku anjeun supados getih ngalir ka handap kana jantung. Lamun anjeun diuk pikeun période lila, ngarah toes Anjeun luhur jeung ka handap sababaraha kali bisa flex otot leg-ngompa urat. Kaos kaki komprési anu squeeze harder di ankle ti di dengkul tiasa pohara efektif dina ngurangan bareuh sarta ngarareunah. Pikeun kaos kaki dianggo, aranjeunna kedah langkung ketat tibatan kaos kaki “antiembolisme” anu biasa dianggo di rumah sakit. Tapi kusabab aranjeunna ketat pisan, jalma sering sesah nyandakana. Ngumbah pasangan anyar bisa mantuan. Sababaraha urang nutupan kulitna ku bubuk talcum atanapi nganggo kaos kaki ipis biasa di handapeunna. Henteu aya ubar khusus pikeun ngubaran insufficiency vena. Prosedur bedah parantos ningkat sacara signifikan salami sababaraha taun. Kiwari, terapi urat varikos parantos ngajauhan tina stripping urat saphenous kuno. Prosedur éta ngalibatkeun nyieun incision dina palangkangan jeung suku, inserting alat stripping kana urat, sarta narik urat kaluar awak. Biasana peryogi anesthesia umum, tetep di rumah sakit sapeuting sareng minggu pamulihan. Kiwari, dokter biasana nutup urat permanén tinimbang ngaleupaskeun. Aranjeunna ngagunakeun salah sahiji sababaraha téknik minimally invasif, dipigawé ngaliwatan catheters diselapkeun kana urat dina hidayah ultrasound. Perlakuan ieu dipigawé dina setélan outpatient dina anesthesia lokal, sarta sabar bisa leumpang langsung saatos perlakuan. 3. Sténosis tulang tonggong lumbar Stenosis (dibaca ste-NO-sis) mangrupikeun istilah médis pikeun sagala jinis penyempitan. Sténosis tulang tonggong bisa lumangsung di mana waé sapanjang tulang tonggong salaku hasil tina vertebrae, disk antara aranjeunna, atawa struktur ngarojong maranéhanana impinging dina kanal tulang tonggong tube-kawas nu nyepeng tulang tukang jeung akar saraf nu cabang kaluar tina eta. Nyeri asalna tina tekanan mékanis, sareng panginten ogé tina nyiwit aliran getih kana saraf. Wewengkon lumbar tina tulang tonggong diwangun ku lima vertebrae badag nu ngabentuk leutik deui. Nalika sténosis tulang tonggong lumangsung di daérah lumbar, nyeri deui handap tiasa janten gejala tapi sering éta suku anu kapangaruhan. Nyeri bisa nyarupaan nyeri disababkeun ku kasakit arteri periferal: cramping tightness nu naek kalawan leumpang, sanajan mindeng dirasakeun dina pingping tinimbang anak sapi. Suku ogé bisa ngarasa lemah sarta heuras. Baheula, nyeri leg disababkeun ku stenosis lumbar disebut pseudo-claudication sabab teu patali jeung arteri diblokir, sarta dokter teu ngarti yén éta bisa disababkeun ku masalah tulang tonggong. Ayeuna istilah médis pikaresep sigana neurogenic (anu hartina asalna tina sistim saraf) claudication. Vertebra, cakram, jeung bagian séjén tulang tonggong impinge dina tulang tonggong jeung saraf branching kaluar tina eta. Diagnosis dimimitian ku diskusi ngeunaan gejala sareng riwayat médis. Hiji clue penting nyaéta naha nyeri eases nalika balik melengkung ka hareup atawa flexed. Sikep éta condong nyandak tekanan di daérah lumbar, sareng éta alesan sababaraha jalma anu sténosis tulang tonggong lumbar langkung gampang leumpang nalika condong kana karanjang grosir atanapi walker. Hiji MRI atanapi CT scan bakal mindeng jadi maréntahkeun pikeun ngonfirmasi diagnosis, tapi studi Imaging teu matak dipaké pikeun nyieun hiji. Seueur jalma ngagaduhan sténosis tulang tonggong anu muncul dina studi pencitraan tapi henteu ngabalukarkeun gejala naon waé. Perawatan biasana dimimitian ku terapi fisik sareng latihan anu ditujukeun pikeun nguatkeun otot tonggong sareng beuteung. Panawar nyeri tiasa ngabantosan. Suntikan kortikosteroid kana tulang tonggong tiasa ngirangan nyeri samentawis, tapi sanés solusi jangka panjang. Upami nyeri tetep, bedah mangrupikeun pilihan. Prosedur anu paling umum nyaéta laminectomy, anu ngalibatkeun motong bagian tina vertebrae pikeun nyiptakeun langkung seueur rohangan pikeun tulang tonggong sareng saraf. Tulang spurs sarta porsi tina disk jeung sendi facet ogé bisa dihapus pikeun ngagentos tekanan. 4. neuropati diabetik Jalma anu nganggo diabetes rawan karusakan saraf, atanapi neuropathy. Persis naha teu pasti. Tingkat gula darah tinggi tiasa ngaruksak pembuluh darah leutik anu nyayogikeun saraf sareng oksigén sareng zat gizi. Diabetes ogé tiasa ngirangan simpanan péptida neurotropik dina awak, bahan kimia anu biasana ngalereskeun sareng ngaregenerasi jaringan saraf. Pembuluh darah (ditémbongkeun beureum) nu nyadiakeun sél saraf bisa ruksak ku gula darah tinggi. Neuropathy diabetes mangaruhan suku luhur sareng handap dina sababaraha cara. Dina leg luhur, nyeri ti saraf ruksak bisa datangna on dumadakan sarta dirasakeun dina ngan hiji leg. Dina suku jeung suku handap, dimana éta leuwih umum, gejala ilaharna numbness atanapi tingling, sarta biasana dirasakeun ngeunaan sarua dina duanana suku. Numbness mindeng dulls sensations nyeri, jadi sores dina suku indit unnoticed tur jadi parah. Neuropathy diabetes tiasa ngajantenkeun leumpang sesah, tapi nyeri leg tiasa ningkat ku latihan. Jalma anu nganggo diabetes tiasa ngirangan kamungkinan ngembangkeun neuropathy ku cara nurunkeun gula getih. Henteu pasti yén kontrol gula getih anu ketat tiasa ngabantosan nalika saraf parantos ruksak. Tapi, éta mangrupikeun tujuan anu penting pikeun seueur alesan sanés. Pereda nyeri, antidepresan trisiklik (amitriptyline, desipramine, duloxetine), sareng antikonvulsan (carbamazepine, gabapentin, pregabalin) dianggo pikeun ngontrol sensasi ngaduruk sareng tingling tina neuropathy.
Gambar: lzf / Getty Gambar

Nyeri Otot? Ulah Ngeureunkeun Latihan

Nyeri otot awal anu ditunda nyaéta umum saatos latihan sareng biasana hartosna otot anjeun beuki kuat. Ngamimitian program latihan tiasa nangtang. Nyéépkeun waktos pikeun latihan, nyiptakeun rutin anu saimbang, sareng netepkeun tujuan cukup sesah, tapi tambahkeun nyeri otot anu aya dina adaptasi kana regimen éta, sareng meureun sesah tetep dina jalur. Kasempetan, anjeun moal luncat tina ranjang pikeun angkat ka gim nalika nyeri nahan panangan anjeun pikeun nyikat huntu. Saatos ilubiung dina sababaraha jinis kagiatan fisik anu beurat, khususna anu énggal pikeun awak anjeun, umumna ngalaman nyeri otot, saur para ahli. “Otot ngaliwat rada stress fisik nalika urang latihan,” nyebutkeun Rick Sharp, profesor fisiologi latihan di Iowa State University di Ames. “Nyeri hampang ngan hasil alami tina sagala jinis kagiatan fisik,” saur anjeunna. “Sareng aranjeunna paling umum dina tahap awal program.” Fisiolog latihan nujul kana ngarareunah laun ngaronjatkeun anu lumangsung antara 24 jeung 48 jam sanggeus aktivitas salaku nyangsang nyeri otot awal (DOMS), sarta éta sampurna normal. «Tunda nyeri otot awal (DOMS) mangrupakeun hasil umum tina aktivitas fisik anu stresses jaringan otot saluareun naon biasa,» nyebutkeun David O. Draper, profesor jeung diréktur program pascasarjana di ubar olahraga / latihan athletic di Brigham Young Universitas di Provo, Utah. Janten langkung spésifik, saur Draper, anu ogé anggota déwan nyeri anu responsif panas, nyeri otot anu telat lumangsung nalika otot ngalaksanakeun kontraksi saendeng atanapi manjang. Conto ieu bakal ngajalankeun Turun gunung atanapi bagian manjang tina curl bicep. “Cimata mikroskopis leutik lumangsung dina otot,” nyebutkeun anjeunna. Tatu galur otot hampang nyiptakeun karusakan mikroskopis kana serat otot. Élmuwan yakin karuksakan ieu, gandeng ku peradangan anu accompanies lawon ieu, ngabalukarkeun nyeri. “The aches sarta ngilu kedah minor,” nyebutkeun Carol Torgan, hiji physiologist latihan jeung sasama ti Amérika College of Olahraga Kedokteran, “jeung saukur indikasi yen otot anu adapting kana regimen kabugaran Anjeun.”

Malah Bodybuilders Meunangkeun Éta

Teu aya anu kebal kana nyeri otot. Latihan neophytes jeung pembina awak sarua ngalaman nyangsang nyeri otot awal. “Saha waé tiasa keram atanapi DOMS, ti pejuang sabtu minggu ka atlit elit,” saur Torgan. “The ngarareunah otot téh saukur gejala ngagunakeun otot anjeun sarta nempatkeun stresses on aranjeunna anu ngarah ka adaptasi sangkan aranjeunna kuat tur hadé bisa ngalakukeun tugas di waktu nu sanes.” Tapi pikeun jalma deconditioned dimimitian kaluar, ieu tiasa intimidating. Jalma anu ngamimitian program latihan peryogi bimbingan, saur Torgan. «Masalah badag nyaéta kalayan jalma anu teu pas pisan tur kaluar sarta coba hal ieu; aranjeunna sadayana bungah pikeun ngamimitian kelas énggal sareng instruktur henteu nyarios yén aranjeunna tiasa nyeri, “saurna. “Ka aranjeunna aranjeunna tiasa ngaraos nyeri pisan, sareng kusabab aranjeunna henteu wawuh sareng éta, aranjeunna tiasa hariwang yén aranjeunna parantos menyakiti diri. Teras aranjeunna moal hoyong ngalakukeun deui.” Ngabéjaan aranjeunna henteu kunanaon janten nyeri tiasa ngabantosan aranjeunna ngaliwat sababaraha dinten munggaran tanpa pundung.

Ngagampangkeun Otot Nyeri

Janten naon anu anjeun tiasa laksanakeun pikeun ngaleungitkeun nyeri? “Fisiolog latihan sareng pelatih atlit henteu acan mendakan panacea pikeun DOMS,” saur Draper, “najan kitu, sababaraha pangobatan sapertos és, istirahat, pangobatan anti radang, urut, panas, sareng manteng parantos dilaporkeun ngabantosan dina prosés pamulihan. » Tingali asam amino tina naon sareng kumaha aranjeunna dianggo pikeun ngirangan kacapean otot. Manjang sareng kalenturan anu underrated, saur Sharp. “Jalma henteu cukup manteng,” saur anjeunna. «Manjang mantuan megatkeun siklus,» nu mana ti soreness ka spasm otot ka kontraksi jeung tightness. Tenang pikeun sababaraha dinten bari awak anjeun adaptasi, saur Torgan. Atanapi cobian sababaraha latihan ringan sapertos leumpang atanapi ngojay, anjeunna nyarankeun. Ngajaga otot dina gerak ogé bisa nyadiakeun sabagian relief. “Panginten anu paling penting nyaéta gaduh fase cool-down saatos latihan anjeun,” saur Draper. Katuhu saméméh rengse, kaasup 10 atawa leuwih menit tina “gampang aérobik gawé kayaning jogging atawa leumpang dituturkeun ku manjang”. Di Brigham Young, Draper geus nalungtik pamakéan remedies panas pikeun ngubaran nyeri otot. Dina tés klinis, bungkus panas anu diaktipkeun hawa portabel – dina hal ieu produk anu disebut ThermaCare – diterapkeun langsung kana kulit mangpaatna pikeun subjek. “Nalika suhu otot ngaronjat, aliran getih naek, bringing oksigén seger jeung zat gizi penyembuhan kana situs tatu,” nyebutkeun anjeunna. “Aliran getih ngaronjat ieu ogé mantuan pikeun nyeuseuh jauh irritants kimiawi jawab nyeri.” Bari nyeri, ulah ngaharepkeun pikeun nyetél rékaman pribadi. Paling dipikaresep, salila bout of DOMS, poténsi latihan anjeun bakal kaluar jangkauan, nyebutkeun Draper. Nyeri otot awal anu ditunda biasana ngan ukur mangaruhan bagian awak anu digarap, ku kituna anjeun tiasa damel kelompok otot sanés bari ngantepkeun anu kacapean pulih. Sakeudeung, ulah ngéléhkeun diri. Kantun ngagampangkeun. “Kusabab aya leungitna kakuatan otot, kinerja athletic moal di tingkat puncak pikeun sababaraha poé,” nyebutkeun Torgan, “jadi éta pangalusna rencana sababaraha poé latihan gampang pikeun nyegah karuksakan otot salajengna jeung ngurangan likelihood tatu. .»

Ulah meunang dina Rut a

Éta ogé prosés udar otot. Torgan nyebutkeun nyangsang nyeri otot onset ogé miboga éfék «pertempuran ulang». “Lamun batur ngalakukeun hiji aktivitas, maranéhna bakal inoculated pikeun sababaraha minggu ka sababaraha bulan – waktos salajengna basa aranjeunna ngalakukeun aktivitas, bakal aya karuksakan jaringan otot kirang, kirang nyeri, sarta recovery kakuatan leuwih gancang.” Ieu naha atlit mindeng cross-karéta sarta rupa-rupa Kabiasaan maranéhna pikeun nuluykeun tangtangan sarta ngamekarkeun kakuatan otot maranéhanana. Kadé ngabedakeun bédana antara nyeri otot sedeng ngainduksi ku latihan jeung overuse otot atawa tatu. “Upami nyeri ngahalangan anjeun tina ngalakukeun kagiatan sapopoé anu aya hubunganana sareng hirup sareng padamelan, maka éta nyeri teuing,” saur Draper. “Éta sacara psikologis tiasa ngahalangan batur pikeun neraskeun program latihan.” Duanana Draper sareng Torgan negeskeun yén nyeri henteu kedah ningali perbaikan. “Aya sagala rupa jalan saeutik béda nu otot Anjeun tiasa nyandak pikeun meunangkeun kuat,” nyebutkeun Torgan. Henteu paduli naha anjeun nyeri, masih aya perbaikan dina otot anjeun nalika latihan. Sanajan kitu, nyeri otot sedeng bisa balik cara lila pikeun ngajaga batur dina jalur pikeun kabugaran. «Soreness bisa ngawula salaku dorongan dina program workout sabab jalma resep hasil saharita. Otot teu katempo [tumuwuh] sapeuting; atawa waktu anjeun dina mil leupaskeun tina dalapan nepi ka genep menit,» nyebutkeun Draper. “Janten anu sapertos nyeri tiasa masihan jalma dorongan yén aranjeunna leres-leres damel otot.”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *