DINA HALAMAN IEU: Anjeun bakal mendakan daptar tés, prosedur, sareng scan umum anu dianggo ku dokter pikeun mendakan anu nyababkeun masalah médis. Paké menu pikeun ningali kaca séjén. Dokter ngagunakeun loba tés pikeun manggihan, atawa nangtukeun jenis panyakitna, kanker. Éta ogé ngalakukeun tés pikeun diajar naha kanker parantos sumebar ka bagian awak anu sanés ti mana éta dimimitian. Upami ieu kajadian, mangka disebut metastasis. Salaku conto, tés pencitraan tiasa nunjukkeun upami kanker parantos sumebar. Tés pencitraan nunjukkeun gambar jero awak. Dokter ogé tiasa ngalakukeun tés pikeun diajar pangobatan mana anu pangsaéna. Kanggo sabagéan ageung jinis kanker, biopsy mangrupikeun hiji-hijina jalan anu pasti pikeun dokter terang upami hiji daérah awak ngagaduhan kanker. Dina biopsy, dokter nyokot sampel leutik jaringan pikeun nguji di laboratorium. Upami biopsy henteu mungkin, dokter tiasa nyarankeun tés sanés anu bakal ngabantosan diagnosis.

Kumaha thymoma sareng carcinoma thymic didiagnosis

Aya seueur tés anu dianggo pikeun ngadiagnosis thymoma sareng carcinoma thymic. Henteu sadayana tés anu dijelaskeun di dieu bakal dianggo pikeun unggal jalma. Dokter anjeun tiasa mertimbangkeun faktor ieu nalika milih tés diagnostik:

  • Jenis kanker anu disangka
  • Tanda sareng gejala anjeun
  • Umur anjeun sareng kaséhatan umum
  • Hasil tés médis saméméhna

Salian ujian fisik, tés di handap ieu tiasa dianggo pikeun ngadiagnosis thymoma atanapi carcinoma thymic:

  • Computed tomography (CT atanapi CAT) scan. CT scan nyandak gambar tina jero awak ngagunakeun sinar-x nu dicokot tina sudut nu beda. Komputer ngagabungkeun gambar-gambar ieu kana gambar 3 diménsi anu detil, anu nunjukkeun aya abnormalitas atanapi tumor. A CT scan bisa dipaké pikeun ngukur ukuran tumor urang. A CT scan dada teh tés paling umum dipaké pikeun néangan sarta evaluate tumor thymic. Kadang-kadang, pewarna khusus anu disebut médium kontras dipasihkeun sateuacan scan pikeun masihan detil anu langkung saé dina gambar. Pewarna ieu tiasa disuntikkeun kana urat jalma. MRI sareng PET tiasa masihan langkung seueur inpormasi tapi henteu salawasna diperyogikeun (tingali di handap).
  • Imaging résonansi magnét (MRI). Hiji MRI ngagunakeun médan magnét, sanes sinar-x, pikeun ngahasilkeun gambar lengkep awak. MRI bisa dipaké pikeun ngukur ukuran tumor urang. Pewarna khusus anu disebut media kontras dipasihkeun sateuacan scan pikeun nyiptakeun gambar anu langkung jelas. Pewarna ieu tiasa disuntikkeun kana urat jalma.
  • Positron emission tomography (PET) atanapi PET-CT scan. A scan PET biasana digabungkeun sareng CT scan (tingali di luhur), disebut PET-CT scan. Nanging, anjeun tiasa ngadangu dokter anjeun ngarujuk kana prosedur ieu sapertos scan PET. Scan PET mangrupikeun cara pikeun nyiptakeun gambar organ sareng jaringan di jero awak. Sajumlah leutik zat gula radioaktif disuntikkeun kana awak jalma. Zat gula ieu dicandak ku sél anu ngagunakeun paling énergi. Kusabab kanker condong ngagunakeun énergi sacara aktip, éta nyerep langkung seueur zat radioaktif. Sanajan kitu, jumlah radiasi dina zat teuing low jadi ngabahayakeun. A scanner lajeng ngadeteksi zat ieu pikeun ngahasilkeun gambar di jero awak.
  • Biopsi. Biopsy nyaéta ngaleupaskeun sajumlah leutik jaringan pikeun ujian dina mikroskop. Tés anu sanés tiasa nunjukkeun yén kanker aya, tapi ngan ukur biopsi anu tiasa ngadamel diagnosis anu pasti. Patologi lajeng nganalisa sampel (s). Ahli patologi mangrupikeun dokter anu khusus dina napsirkeun tés laboratorium sareng ngevaluasi sél, jaringan, sareng organ pikeun ngadiagnosis panyakit. A biopsy teu biasana tés munggaran dipigawé pikeun tumor thymic. Biasana hiji jalma mimitina kudu tes imaging (tingali luhureun), kayaning a CT, MRI, atawa PET scan.Jenis biopsy dipigawé bakal gumantung kana lokasi wewengkon perhatian. Biopsi jarum nyaéta ngagunakeun jarum ipis anu diselapkeun kana tumor pikeun ngaleungitkeun sapotong jaringan. Gumantung kana lokasi tumor, bedah bisa jadi diperlukeun pikeun meunangkeun jaringan cukup pikeun nyieun diagnosis a. Bedah ieu biasana henteu invasif pisan.

Saatos tés diagnostik réngsé, dokter anjeun bakal marios hasil sareng anjeun. Upami diagnosisna nyaéta kanker, hasil ieu ogé ngabantosan dokter ngajelaskeun kanker éta. Ieu disebut pementasan. Bagian salajengna dina pituduh ieu nyaéta Tahap . Éta ngajelaskeun sistem anu dianggo ku dokter pikeun ngajelaskeun extent panyakit. Anggo ménu pikeun milih bagian anu béda pikeun dibaca dina pituduh ieu.

Timoma

Teu naon nu ditéang?

Ihtisar

Timoma sareng karsinoma thymic mangrupikeun jinis kanker anu mangaruhan timus, organ anu aya di antara bayah sareng mangrupikeun bagian tina sistem limfatik sareng imun. Timus nyaéta tempat sél-T asak saméméh maranéhna ngarambat ka titik limfa sakuliah awak. Sél-T ieu penting pisan pikeun kamampuan awak pikeun adaptasi sareng ngalawan panyakit anyar tina baktéri, virus sareng inféksi jamur. Timus ngahontal kematangan pinuh nalika pubertas. Saatos tahap ieu, organ lalaunan mimiti diganti ku jaringan lemak nalika umur pasien. Baheula, thymoma dianggap ku komunitas médis boga kamampuhan pikeun jadi benign (noncancerous) atawa malignant (kanker). Sanajan kitu, thymoma ayeuna dianggap salawasna kamungkinan malignant sarta cara pangalusna pikeun nangtukeun lamun kondisi bakal recur sanggeus perlakuan nyaeta mariksa lamun tumor geus sumebar ka wewengkon séjén. Tempo ogé emfisema, tumor mediastinal, mesothelioma jeung sarcoidosis pikeun kasakit paru lianna.

Gejala

Gejala thymoma sareng karsinoma thymic bakal rupa-rupa ti pasien ka pasien gumantung kana parah kaayaan sareng naha tumor parantos sumebar ka daérah awak anu sanés. Dina tahap awal kaayaan, penderita tiasa henteu perhatikeun gejala naon waé. Nalika gejala aya, aranjeunna tiasa kalebet:

  • Sesek napas
  • Batuk, nu bisa ngandung getih
  • Nyeri dada
  • Kasulitan nyelek
  • Leungitna napsu
  • leungitna beurat

Upami tumor mangaruhan pembuluh darah utama antara sirah sareng jantung, katelah véna cava punjul, sindrom véna cava punjul tiasa berkembang. Gejala sindrom ieu tiasa kalebet:

  • Bareuh dina beungeut, beuheung, jeung dada luhur, kadang kalawan warna bluish
  • Bareuh tina urat katempo dina ieu bagian awak
  • Nyeri sirah
  • Perasaan lieur atanapi lightheaded

Thymoma sareng carcinoma thymic tiasa nyababkeun kaayaan sekundér anu ngembang kusabab tumor. Kaayaan sekundér ieu sering kalebet gangguan otoimun anu nyababkeun awak nyerang sorangan, sapertos myasthenia gravis, aplasia sél beureum, hypogammaglobulinemia sareng gangguan otoimun sanés. Gejala gangguan otoimun ieu ogé tiasa aya. Nyababkeun sareng Faktor Résiko Di Amérika Serikat, thymoma paling sering didiagnosis di komunitas Asia sareng Pasifik. Résiko ngembangkeun kaayaan ieu ningkat kalayan umur sareng kalolobaan pasien umur 70an nalika didiagnosis.

Diagnosis

Diagnosis thymoma sareng carcinoma thymic tiasa kajantenan teu dihaja nalika pasien ngagaduhan sinar-x dada atanapi CT scan anu dilakukeun pikeun alesan anu sanés. Nalika ieu henteu kajantenan, pasien tiasa nganjang ka dokterna kusabab aranjeunna ngalaman gejala sareng didiagnosis dina waktos éta. Diagnosis kaayaan biasana dimimitian ku ujian fisik sareng tinjauan sajarah médis sareng gejala pasien. Hiji-hijina jalan pikeun ngadiagnosis thymoma sacara positif nyaéta ngaliwatan biopsi jaringan anu kapangaruhan. Tés diagnostik anu sanés tiasa dilakukeun supados langkung ngartos kaayaan éta. Biopsi jaringan anu kapangaruhan mangrupikeun hiji-hijina cara pikeun ngadiagnosis thymoma sacara positif. Salila biopsy, sampel jaringan bisa dihapus boh ku ngagunakeun jarum atawa salila prosedur bedah. Jaringan ieu teras ditaliti dina mikroskop pikeun nangtukeun naha kanker aya. X-ray dada, CT scan, magnetic resonance imaging (MRI) atanapi positron emission tomography (PET) tiasa dianggo pikeun masihan gambar naon anu lumangsung di jero awak sareng sering dianggo pikeun ngadamel diagnosis awal sareng langkung ngartos kaayaan pasien. kaayaan. Upami tés pencitraan ieu nunjukkeun ayana thymoma atanapi kanker sanés, biopsi dilakukeun. Tés getih pikeun mariksa spidol anu nunjukkeun upami aya kanker atanapi gangguan otoimun ogé tiasa dilakukeun.

Pangobatan

Pangobatan thymoma sareng carcinoma thymic bakal gumantung kana tahapan kaayaan sareng naha éta parantos sumebar ka daérah sanés. Paling perlakuan bakal ngalibetkeun bedah, terapi radiasi, kémoterapi atawa kombinasi salah sahiji atawa leuwih tina perlakuan ieu. Nalika tumor tiasa dipiceun lengkep nalika dioperasi, ieu umumna mangrupikeun pilihan pangobatan anu pangsaéna. Pikeun tahap awal thymoma ieu mindeng hijina perlakuan diperlukeun. Nalika kanker geus maju ka tahap engké, bedah bisa dipaké pikeun miceun saloba tumor-gancang. Terapi radiasi dianggo saatos dioperasi nalika thymoma aya dina tahap salajengna sareng teu tiasa dicabut sapinuhna nalika dioperasi. Terapi radiasi ngarahkeun sinar x-ray dina tumor pikeun ngancurkeun sél kanker. Ieu ogé tiasa ngabantosan ngaleutikan tumor sateuacan dioperasi. Kémoterapi ngagunakeun campuran pangobatan anu dianggo pikeun maéhan sél kanker. Pangobatan ieu ogé bisa ngaruksak atawa ngancurkeun sél cageur salila perlakuan; kumaha oge, paling efek samping ngaleungit sanggeus perlakuan geus réngsé. Kémoterapi umumna dipaké pikeun penderita Stage IVB thymoma, nu teu bisa sagemblengna dipiceun salila bedah atawa lamun kanker terus balik. Perawatan awal tiasa ngabantosan ngahontal hasil anu langkung saé. Kusabab kaayaan ieu jarang sareng tiasa sesah didiagnosis, penting pikeun pasien milarian perhatian médis ti spesialis anu wawuh sareng timoma. Staf anu berpengetahuan sareng dilatih pisan di Women’s Guild Lung Institute damel salaku tim multidisiplin pikeun nangtukeun pilihan perawatan anu pangsaéna pikeun unggal pasien. © 2000-2022 The StayWell Company, LLC. Sadaya hak disimpen. Inpormasi ieu henteu dimaksudkeun pikeun ngagentos perawatan médis profésional. Salawasna turutan parentah profésional kaséhatan Anjeun. Teu naon nu ditéang?

  • Timoma sareng karsinoma thymic mangrupikeun panyakit dimana sél ganas (kanker) kabentuk dina permukaan luar timus.
  • Thymoma dikaitkeun sareng myasthenia gravis sareng panyakit otoimun sanés.
  • Tanda sareng gejala thymoma sareng carcinoma thymic kalebet batuk sareng nyeri dada.
  • Tés anu mariksa timus digunakeun pikeun ngadeteksi (manggihan) timoma atanapi karsinoma timus.
  • Thymoma jeung carcinoma thymic biasana didiagnosis, staged, sarta dirawat salila bedah.
  • Faktor tangtu mangaruhan ramalan (kasempetan recovery) jeung pilihan perlakuan.
Timoma sareng karsinoma thymic mangrupikeun panyakit dimana sél ganas (kanker) kabentuk dina permukaan luar timus.

Timus, organ leutik anu perenahna di dada luhur handapeun tulang dada, mangrupa bagian tina sistem limfa. Éta ngajadikeun sél getih bodas, disebut limfosit, anu ngajaga awak tina inféksi. Aya sababaraha jinis tumor timus. Timoma sareng karsinoma timus mangrupikeun tumor langka sél anu aya dina permukaan luar timus. Sél tumor dina timoma kasampak sarupa jeung sél normal timus, tumuwuh lalaunan, sarta jarang nyebarkeun saluareun timus. Di sisi séjén, sél tumor dina carcinoma thymic katingal pisan béda ti sél normal timus, tumuwuh leuwih gancang, sarta biasana geus sumebar ka bagian séjén awak nalika kanker kapanggih. carcinoma thymic leuwih hese diubaran ti thymoma.

Thymoma dikaitkeun sareng myasthenia gravis sareng panyakit otoimun sanés.

Jalma kalawan thymoma mindeng boga kasakit otoimun ogé. Panyakit ieu nyababkeun sistem imun nyerang jaringan sareng organ anu séhat. Di antarana:

  • Miastenia gravis.
  • Kaala aplasia sél beureum murni.
  • Hypogammaglobulinemia.
  • Polymyositis.
  • Lupus érythematosus.
  • rematik rheumatoid.
  • Tiroiditis.
  • Sindrom Sjögren.
Tanda sareng gejala thymoma sareng carcinoma thymic kalebet batuk sareng nyeri dada.

Timoma sareng karsinoma thymic tiasa waé henteu ngabalukarkeun tanda atanapi gejala awal. Kanker bisa kapanggih salila x-ray dada rutin. Tanda jeung gejala bisa disababkeun ku thymoma, carcinoma thymic, atawa kaayaan séjén. Parios ka dokter anjeun upami anjeun ngagaduhan salah sahiji di handap ieu:

  • Batuk anu teu kaampeuh.
  • Nyeri dada.
  • Kasulitan engapan.

Tés anu mariksa timus digunakeun pikeun ngadeteksi (manggihan) timoma atanapi karsinoma timus.

Tés sareng prosedur ieu tiasa dianggo: Ujian fisik sareng riwayat: Ujian awak pikeun mariksa tanda umum kaséhatan, kalebet mariksa tanda-tanda panyakit, sapertos benjolan atanapi naon waé anu sigana teu biasa. Riwayat kabiasaan kaséhatan pasien sareng panyawat sareng perawatan anu kapungkur ogé bakal dicandak. X-ray dada: Hiji x-ray tina organ jeung tulang jero dada. X-ray mangrupikeun jinis pancaran énergi anu tiasa ngalangkungan awak sareng kana pilem, ngajantenkeun gambar daérah di jero awak. CT scan (CAT scan): Prosedur nu nyieun runtuyan gambar lengkep wewengkon jero awak, kayaning dada, dicokot tina sudut nu beda. Gambar dijieun ku komputer numbu ka mesin x-ray. Pewarna tiasa disuntik kana urat atanapi ditelan pikeun ngabantosan organ atanapi jaringan langkung jelas. Prosedur ieu disebut oge computed tomography, computerized tomography, atawa computerized axial tomography. MRI (magnét resonance imaging): Prosedur anu ngagunakeun magnet, gelombang radio, jeung komputer pikeun nyieun runtuyan gambar lengkep wewengkon jero awak, kayaning dada. Prosedur ieu disebut oge nuclear magnetic resonance imaging (NMRI). PET scan (positron émission tomography scan): Prosedur pikeun manggihan sél tumor ganas dina awak. Sajumlah leutik glukosa radioaktif (gula) disuntikkeun kana urat. Scanner PET muter ngurilingan awak sareng ngadamel gambar dimana glukosa dianggo dina awak. Sél tumor ganas muncul langkung terang dina gambar kusabab aranjeunna langkung aktip sareng nyandak langkung glukosa tibatan sél normal.

Thymoma jeung carcinoma thymic biasana didiagnosis, staged, sarta dirawat salila bedah.

A biopsy tina tumor dipigawé pikeun nangtukeun jenis panyakitna kasakit. Biopsy tiasa dilakukeun sateuacan atanapi salami dioperasi (mediastinoscopy atanapi mediastinotomy), nganggo jarum ipis pikeun ngaleungitkeun sampel sél. Ieu disebut biopsi aspirasi jarum halus (FNA). Kadang-kadang jarum lebar dipaké pikeun miceun sampel sél jeung ieu disebut biopsy inti. Ahli patologi bakal ningali sampel dina mikroskop pikeun mariksa kanker. Upami thymoma atanapi carcinoma thymic didiagnosis, ahli patologi bakal nangtukeun jinis sél kanker dina tumor. Bisa jadi aya leuwih ti hiji jenis sél kanker dina thymoma a. Ahli bedah bakal mutuskeun naha sadayana atanapi sawaréh tumor tiasa dipiceun ku bedah. Dina sababaraha kasus, titik limfa jeung jaringan lianna bisa dihapus ogé.

Faktor tangtu mangaruhan ramalan (kasempetan recovery) jeung pilihan perlakuan.

Prognosis (kasempetan pulih) sareng pilihan perlakuan gumantung kana ieu:

  • Tahap kanker.
  • Jinis sél kanker.
  • Naha tumor bisa dihapus sagemblengna ku bedah.
  • Kaséhatan umum pasien.
  • Naha kanker karek didiagnosis atanapi parantos kambuh (balik deui).

Tahapan Thymoma sareng Karsinoma Thymic

Tés anu dilakukeun pikeun ngadeteksi thymoma atanapi carcinoma thymic ogé dianggo pikeun tahapan panyakit.

Pementasan nyaéta prosés anu dipaké pikeun manggihan naha kanker geus sumebar ti timus ka bagian séjén awak. Papanggihan anu dilakukeun nalika dioperasi sareng hasil tés sareng prosedur dianggo pikeun nangtukeun tahapan panyakit. Penting pikeun terang tahapan pikeun ngarencanakeun pangobatan.

Aya tilu cara kanker nyebar dina awak.

Kanker tiasa nyebarkeun ngaliwatan jaringan, sistem limfa, sareng getih:

  • Tisu. Kanker nyebar ti mana mimitina ku tumuwuh ka wewengkon caket dieu.
  • Sistim limfa. Kanker nyebar ti mana mimitina ku asup kana sistem limfa. Kanker ngarambat ngaliwatan pembuluh limfa ka bagian séjén awak.
  • Getih. Kanker nyebar ti mana mimitina ku asup kana getih. Kanker ngarambat ngaliwatan pembuluh getih ka bagian séjén awak.
Kanker bisa sumebar ti mana mimitina ka bagian séjén awak.

Nalika kanker nyebar ka bagian séjén awak, mangka disebut metastasis. Sél kanker megatkeun jauh ti mana maranéhna mimiti (tumor primér) jeung ngarambat ngaliwatan sistem limfa atawa getih.

  • Sistim limfa. Kanker asup kana sistem limfa, ngarambat ngaliwatan pembuluh limfa, sarta ngabentuk tumor (tumor métastatik) dina bagian séjén awak.
  • Getih. Kanker asup kana getih, ngarambat ngaliwatan pembuluh darah, sarta ngabentuk tumor (tumor métastatik) dina bagian séjén awak.

Tumor métastatik mangrupikeun jinis kanker anu sami sareng tumor primér. Contona, upami carcinoma thymic nyebar ka tulang, sél kanker dina tulang sabenerna sél carcinoma thymic. Panyakitna nyaéta carcinoma thymic métastatik, sanés kanker tulang.

Tahap-tahap ieu dianggo pikeun thymoma:

Tahap I Dina tahap I, kanker kapanggih ngan dina timus. Sadaya sél kanker aya di jero kapsul (sac) anu ngurilingan timus. Tahap II Dina tahap II, kanker geus nyebarkeun ngaliwatan kapsul jeung kana gajih sabudeureun timus atawa kana lapisan rongga dada. Tahap III Dina tahap III, kanker geus sumebar ka organ caket dieu dina dada, kaasup bayah, kantong sabudeureun jantung, atawa pembuluh darah badag nu mawa getih ka jantung. Tahap IV Tahap IV dibagi kana tahap IVA jeung tahap IVB, gumantung kana dimana kanker geus nyebarkeun.

  • Dina tahap IVA, kanker geus sumebar lega sabudeureun bayah jeung jantung.
  • Dina tahap IVB, kanker geus sumebar ka getih atawa sistem limfa.
Karsinoma thymic biasana sumebar ka bagian awak anu sanés nalika didiagnosis.

Sistem pementasan dipaké pikeun thymomas kadangkala dipake pikeun carcinomas thymic.

Thymoma kumat jeung Karsinoma Thymic

Timoma berulang sareng karsinoma thymic nyaéta kanker anu kambuh deui (balik deui) saatos dirawat. Kanker bisa datang deui dina timus atawa dina bagian séjén awak. carcinomas thymic ilahar recur. Thymomas bisa kambuh sanggeus lila. Aya ogé ngaronjat résiko ngabogaan tipe séjén kanker sanggeus ngabogaan thymoma a. Ku sabab kitu, panutan saumur hirup diperyogikeun.

Tinjauan Pilihan Perawatan

Aya sababaraha jinis perlakuan pikeun penderita thymoma sareng carcinoma thymic.

Béda jinis pangobatan sayogi pikeun penderita thymoma sareng carcinoma thymic. Sababaraha pangobatan standar (perlakuan anu ayeuna dianggo), sareng sababaraha anu diuji dina uji klinis. Uji coba klinis perawatan mangrupikeun panilitian anu dimaksud pikeun ngabantosan ningkatkeun pangobatan ayeuna atanapi kéngingkeun inpormasi ngeunaan pangobatan anyar pikeun penderita kanker. Nalika uji klinis nunjukkeun yén pangobatan énggal langkung saé tibatan perlakuan standar, pangobatan énggal tiasa janten perlakuan standar. Pasén meureun hoyong mikir ngeunaan nyokot bagian dina percobaan klinis. Sababaraha uji klinis dibuka ngan pikeun pasien anu henteu acan ngamimitian perlakuan.

Opat jinis perlakuan standar dianggo:

Bedah Bedah pikeun miceun tumor nyaéta pengobatan thymoma paling umum. Sanaos dokter ngaleungitkeun sadaya kanker anu tiasa ditingali dina waktos dioperasi, sababaraha pasien tiasa dipasihan terapi radiasi saatos dioperasi pikeun maéhan sél kanker anu tinggaleun. Perlakuan anu dibikeun sanggeus dioperasi, pikeun nurunkeun résiko kanker bakal datang deui, disebut terapi adjuvant. Terapi radiasi Terapi radiasi mangrupikeun pangobatan kanker anu ngagunakeun sinar-x énergi tinggi atanapi jinis radiasi sanés pikeun maéhan sél kanker atanapi ngajaga sél kanker henteu tumuwuh. Aya dua jinis terapi radiasi:

  • Terapi radiasi éksternal ngagunakeun mesin di luar awak pikeun ngirim radiasi nuju kanker.
  • Terapi radiasi internal ngagunakeun zat radioaktif disegel dina jarum, siki, kawat, atawa catheters nu disimpen langsung kana atawa deukeut kanker.

Cara terapi radiasi dipasihkeun gumantung kana jinis sareng tahap kanker anu dirawat. Terapi radiasi éksternal dianggo pikeun ngubaran thymoma sareng carcinoma thymic. Kémoterapi Kémoterapi nyaéta pengobatan kanker anu ngagunakeun ubar pikeun ngeureunkeun tumuwuhna sél kanker, boh ku cara maéhan sél atawa ku stopping aranjeunna tina ngabagi. Nalika kémoterapi dicokot ku sungut atawa nyuntik kana urat atawa otot, ubar asup kana aliran getih sarta bisa ngahontal sél kanker sakuliah awak (kémoterapi sistemik). Nalika kémoterapi disimpen langsung kana cairan cerebrospinal, organ, atanapi rohangan awak sapertos beuteung, ubar utamina mangaruhan sél kanker di daérah éta (kémoterapi régional). Cara kémoterapi dipasihkeun gumantung kana jinis sareng tahap kanker anu dirawat. Kémoterapi bisa dipaké pikeun ngaleutikan tumor saméméh bedah atawa terapi radiasi. Ieu disebut kémoterapi neoadjuvant. Terapi hormon Terapi hormon mangrupikeun pangobatan kanker anu ngaleungitkeun hormon atanapi ngahalangan tindakanna sareng ngeureunkeun sél kanker tina tumuwuh. Hormon nyaéta zat anu dihasilkeun ku kelenjar dina awak sarta medar dina aliran getih. Sababaraha hormon bisa ngabalukarkeun kanker tangtu tumuwuh. Upami tés nunjukkeun yén sél kanker ngagaduhan tempat dimana hormon tiasa napel (réséptor), ubar, bedah, atanapi terapi radiasi dianggo pikeun ngirangan produksi hormon atanapi ngahalangan aranjeunna damel. Terapi hormon jeung ubar disebut corticosteroids bisa dipaké pikeun ngubaran thymoma atanapi carcinoma thymic.

Pasén meureun hoyong mikir ngeunaan nyokot bagian dina percobaan klinis.

Kanggo sababaraha pasien, nyandak bagian dina uji klinis tiasa janten pilihan perlakuan anu pangsaéna. Uji klinis mangrupikeun bagian tina prosés panalungtikan kanker. Uji klinis dilakukeun pikeun milarian upami pangobatan kanker énggal aman sareng efektif atanapi langkung saé tibatan pangobatan standar. Seueur pangubaran standar ayeuna pikeun kanker dumasar kana uji klinis sateuacana. Pasén anu nyandak bagian dina uji klinis tiasa nampi perlakuan standar atanapi janten anu munggaran nampi perlakuan énggal. Pasén anu milu dina uji klinis ogé ngabantosan ningkatkeun cara kanker bakal dirawat di hareup. Sanaos uji klinis henteu nyababkeun pangobatan énggal anu épéktip, aranjeunna sering ngajawab patarosan penting sareng ngabantosan panalitian maju.

Pasén tiasa ngalebetkeun uji klinis sateuacan, salami, atanapi saatos ngamimitian perawatan kanker.

Sababaraha uji klinis ngan ukur kalebet pasien anu henteu acan nampi perawatan. Uji coba anu sanés nguji pangobatan pikeun pasien anu kankerna henteu langkung saé. Aya ogé uji klinis anu nguji cara anyar pikeun ngeureunkeun kanker tina kambuh deui (balik deui) atanapi ngirangan efek samping tina pengobatan kanker. Uji klinis lumangsung di réa patempatan di nagara éta.

Tés susulan tiasa diperyogikeun.

Sababaraha tés anu dilakukeun pikeun ngadiagnosis kanker atanapi pikeun milari tahapan kanker tiasa diulang deui. Sababaraha tés bakal diulang deui pikeun ningali kumaha perlakuanna jalanna. Kaputusan ngeunaan naha neraskeun, ngarobih, atanapi ngeureunkeun perlakuan tiasa dumasar kana hasil tés ieu. Sababaraha tés bakal terus dilakukeun ti waktos ka waktos saatos perlakuan parantos réngsé. Hasil tina tés ieu tiasa nunjukkeun upami kaayaan anjeun parantos robih atanapi upami kanker parantos kambuh deui (balik). Tés ieu sok disebut tés susulan atanapi pamariksaan.

Pilihan Pangobatan pikeun Thymoma sareng Karsinoma Thymic

Tahap I jeung Tahap II Timoma

Perawatan thymoma tahap I nyaéta bedah. Pengobatan thymoma tahap II nyaéta bedah dituturkeun ku terapi radiasi.

Tahap III jeung Tahap IV Timoma

Perawatan thymoma tahap III sareng tahap IV anu tiasa dileungitkeun lengkep ku bedah kalebet ieu:

  • Bedah nganggo atanapi tanpa terapi radiasi.
  • Kemoterapi neoadjuvant dituturkeun ku bedah nganggo atanapi tanpa terapi radiasi.
  • Uji klinis obat antikanker dina kombinasi atanapi dosis énggal.
  • Uji klinis ngeunaan cara-cara anyar pikeun masihan terapi radiasi.

Pengobatan thymoma tahap III sareng tahap IV anu teu tiasa dileungitkeun lengkep ku bedah kalebet ieu:

  • kémoterapi neoadjuvant dituturkeun ku bedah jeung / atawa terapi radiasi.
  • Terapi radiasi.
  • Kémoterapi.
  • Uji klinis obat antikanker dina kombinasi atanapi dosis énggal.
  • Uji klinis ngeunaan cara-cara anyar pikeun masihan terapi radiasi.
Karsinoma Thymic

Pengobatan carcinoma thymic anu tiasa dileungitkeun lengkep ku bedah kalebet ieu:

  • Bedah nganggo atanapi tanpa terapi radiasi.
  • Uji klinis obat antikanker dina kombinasi atanapi dosis énggal.
  • Uji klinis ngeunaan cara-cara anyar pikeun masihan terapi radiasi.

Pengobatan carcinoma thymic anu teu tiasa dileungitkeun lengkep ku bedah kalebet ieu:

  • Terapi radiasi.
  • Kémoterapi nganggo atanapi tanpa bedah pikeun ngaleungitkeun bagian tina tumor sareng / atanapi terapi radiasi.
  • Kémoterapi kalayan terapi radiasi.
  • Kémoterapi.
  • Uji klinis obat antikanker dina kombinasi atanapi dosis énggal.
  • Uji klinis ngeunaan cara-cara anyar pikeun masihan terapi radiasi.

Thymoma kumat jeung Karsinoma Thymic

Pengobatan thymoma berulang sareng carcinoma thymic tiasa kalebet ieu:

  • Bedah nganggo atanapi tanpa terapi radiasi.
  • Terapi radiasi
  • Terapi hormon
  • Kémoterapi.
  • Uji klinis obat antikanker dina kombinasi atanapi dosis énggal.
  • Uji klinis ngeunaan cara-cara anyar pikeun masihan terapi radiasi.

*Sumber: __Institut Kaséhatan Nasional; Institut Kangker Nasional

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *