Taun rumaja mangrupikeun waktos trifecta parobahan fisik, hormonal, sareng émosional sareng parobihan ieu tiasa nampilkeun seueur tantangan pikeun rumaja. Aranjeunna interacting jeung peers, attending sakola, sarta nyobian pikeun manggihan saha aranjeunna sarta saha maranéhna rék jadi. Seueur budak ieu ngan ukur hoyong ngapung dina layar radar sareng pas tapi ieu tiasa janten masalah nalika aranjeunna berjuang sareng obesitas. Rumaja anu kaleuwihan beurat mindeng kakurangan tina depresi sarta rasa low harga diri. Aranjeunna sering tuang salaku cara pikeun ngatur setrés atanapi déprési. Seueur kali aranjeunna dipilih sareng dipilih anu ngagedekeun kaayaan nyababkeun ka handap ka handap dugi ka kabeurangan. Biasana, aranjeunna ngartos yén upami aranjeunna leungit beurat aranjeunna bakal ngarasa langkung saé, sareng éta bakal ningkatkeun kaséhatan fisik sareng mentalna tapi aranjeunna henteu terang kumaha ngamimitian. Salaku indung, anjeun tiasa heran kumaha kuring tiasa ngabantosan rumaja kuring leungit beurat atanapi upami anjeun kedah nyobian campur tangan. Anjeun tiasa mertimbangkeun program leungitna beurat rumaja caket dieu atanapi sigana ogé ningali kana operasi leungitna beurat pikeun rumaja anjeun. Nyaho pilihan mana anu pangsaéna tiasa janten tantangan. Nyaho pilihan naon anu sayogi tiasa ngabantosan anjeun nangtukeun rencana leungitna beurat anu aman sareng ditampi pikeun rumaja anjeun.

15 Tips leungitna beurat konci pikeun rumaja

Kaleungitan beurat pikeun rumaja tiasa hartosna perbaikan kaséhatan, harga diri, sareng kualitas kahirupan umumna. Ieu biasana gampang leungit beurat salaku rumaja ti salaku sawawa alatan sabagian béda métabolik. Mangpaat pikeun ngahontal sareng ngajaga beurat séhat salaku rumaja sareng ngalaksanakeunana dugi ka dewasa. Kadang-kadang aya cara gampang pikeun rumaja leungit beurat sapertos ngan ukur ngirangan inuman lemes atanapi ningkatkeun tingkat kagiatan fisikna. Di handap ieu aya sababaraha tips leungitna beurat pikeun katresna rumaja jeung budak lalaki nu sigana basajan tapi mindeng parobahan leutik ngahasilkeun hasil badag.

1. Nyetél Tujuan Pikeun Diri Anjeun Anu Realistis Jeung Wellness-Dipikiran

Nyobian janten langkung séhat ku kaleungitan beurat mangrupikeun tujuan anu saé tapi émut tujuan utama nyaéta janten langkung séhat. Entong fokus pisan kana jumlah dina skala tapi ngadamel kaputusan dumasar kana kumaha naon anu anjeun tuang atanapi lakukeun mangaruhan kaséhatan anjeun sacara umum. Setel tujuan jangka pondok sapertos “Leumpang salami 10 menit” sareng tujuan Jangka Panjang “Gawe dugi ka 20 menit jalan-jalan dina waktos ieu bulan payun” teras ngadamel rencana pikeun ngahontal tujuan éta. Nyimpen catetan tinulis atanapi nganggo aplikasi telepon tiasa ngabantosan anjeun tetep fokus sareng ngamotivasi.

2. Hindarkeun Inuman anu Pinuh Gula

Hiji sumber sneaky kalori kosong nu bisa ngabalukarkeun gain beurat teu dihoyongkeun téh inuman gula-sarat kayaning sodas, tea amis, inuman énérgi, sarta juices. Panaliti nunjukkeun yén nambihan sadayana gula tambahan ieu kana diet rumaja tiasa nyababkeun obesitas sareng ningkatkeun résiko tina kaayaan anu serius kalebet panyakit ati lemak nonalkohol sareng diabetes tipe 2.

3. Ngahaja Ngajadwalkeun Latihan Poéan Atawa Kagiatan Jasmani

Upami gim sanés hal anjeun, angkat hiking, hula hoop, roller skate, maén voli, némbak sababaraha karanjang, naon waé anu ngajantenkeun anjeun gerak sareng masihan anjeun kardio. Milarian hal anu anjeun resep laksanakeun janten senang sareng anjeun ngarepkeun ngalakukeunana. Henteu kedah aya hubunganana “olahraga”, tiasa berkebun, janten sukarelawan dina nyalametkeun anjing leumpang anjing, jsb. Kadé meunang sababaraha jenis latihan dina dasar poean. Upami anjeun nembé ngamimitian, cobian jalan-jalan pondok ngurilingan blok sareng anjing sareng ningkatkeun jarak atanapi laju anjeun unggal sababaraha dinten. Upami hujan atanapi anjeun henteu tiasa angkat ka gim, tali luncat anu murah mangrupikeun alat anu saé pikeun ngabantosan latihan anjeun. Nalika anjeun ningkatkeun kagiatan fisik sapopoé anjeun bakal ngawangun massa otot anu ngabantosan awak anjeun ngaduruk kalori langkung gancang sareng langkung éfisién. Salaku tambahan, olah raga ngahasilkeun endorfin anu katelah “bahan kimia otak-alus” ku kituna aranjeunna memicu pikiran anu positip, ningkatkeun haté anjeun, sareng merangan depresi. Win-Win.

4. Pilih Kadaharan Sehat Anu Bakal Ngajaga Anjeun Wareg Leuwih lila

Ulah konsentrasi teuing dina eusi kalori dahareun tapi dina nilai gizi kayaning mineral, serat, jeung vitamin dahareun nyadiakeun. Rumaja peryogi langkung gizi tibatan déwasa kusabab pertumbuhan gancang sareng kamekaran anu lumangsung dina waktos ieu dina kahirupan maranéhanana. Sayuran, bungbuahan, jeung séréal sakabeh ngandung serat nu mantuan ngajaga urang ngarasa kenyang leuwih lila, sarta consuming jenis katuhu protéin jeung lemak cageur bisa ngamajukeun leungitna beurat. Panaliti sajarahna nunjukkeun yén kalolobaan rumaja henteu ngonsumsi jumlah buah sareng sayuran anu disarankeun unggal dinten. Diajar ngeunaan katuangan anu beunghar gizi anu pangsaéna sareng ngahaja ngalebetkeun pilihan anu saé dina diet sapopoé.

5. Swap Sumber Lemak Damang Pikeun Leuwih Sehat

Rumaja geus tumuwuh, ngembang, awak jeung pikiran sarta merlukeun asupan gajih luhur batan déwasa. Bari urang ilaharna motong kaluar sagala sumber gajih nalika urang dieting, hal anu penting nu rumaja ngartos tipena béda lemak sarta leuwih luyu kaasup kana diet saimbang cageur maranéhanana. Contona duanana Bacon jeung alpukat ngandung gajih. Bacon ningkatkeun “koléstérol LDL goréng” bari ngonsumsi alpukat unggal dinten ngirangan tingkat koléstérol LDL. Sababaraha conto sanésna kalebet:

Bagan: Lemak Pikeun Dihindari sareng Dilebetkeun dina Rencana Pangan Remaja

Lemak
goréng ningkatkeun LDL goréng
Lemak anu hadé
ngirangan LDL anu goréng
Minyak kalapa, margarin Minyak zaitun extra parawan
Kadaharan olahan, gorengan, kadaharan gancang, daging deli, barang dipanggang Kacangan, siki chia, alpukat, endog, coklat poék
Daging beureum, daging hayam poék, daging domba, daging olahan sapertos hotdog, hamburger, daging babi Alpukat, kéju, endog, salmon, mackerel, trout, herring sardines, hayam daging bodas

Motong kaluar junk food, snacking on barang dipanggang sugary, sarta ngagantikeun pilihan healthier kayaning kacang, siki, kéju, jsb bakal mantuan piara leungitna beurat cageur.

6. Hindarkeun Kadaharan Kalayan Gula Tambihan sareng Kadaharan Olahan

Seuseueurna urang resep manisan tapi aranjeunna pinuh ku gula tambahan sareng henteu masihan nilai gizi. Kadaharan sapertos cookies, sereal gula, permen, sareng katuangan olahan sanésna nambihan gula sareng rendah protéin sareng serat. Éta meureun rasa alus tur nyugemakeun anjeun mimitina tapi lajeng aranjeunna mindeng ngaronjatkeun napsu anjeun sarta ngabalukarkeun pangs lapar pikeun sésana poé. Panaliti leutik mendakan yén nalika awéwé ngora ngonsumsi inuman anu sarat gula isuk-isuk, aranjeunna ngaraosan paningkatan rasa lapar sareng tuang langkung seueur tuangeun tuang siang tibatan kelompok kontrol anu ngonsumsi inuman sarapan rendah gula. Panaliti anu sanés ngungkabkeun yén aya hubungan antara diet sehat sareng prestasi sakola. Panaliti ningali sabaraha sering rumaja tuang tuangeun gancang, mie instan, sareng manisan ogé nalika tuang tuangeun sareng upami aranjeunna ngaluncurkeun sarapan. Hasilna nunjukkeun yén rumaja anu ngonsumsi katuangan séhat (buah, sayuran, susu), tuang sarapan, sareng waktos tuang anu konsisten langkung saé sacara akademis tibatan jalma anu bolos sarapan, tuang mie instan, sareng ngajaga diet olahan atanapi tuangeun gancang.

7. Pilih Cara Aman Sehat Pikeun Ngurangan Beurat

Tetep jauh ti “fad” diets. Seueur rumaja nyobian diet anu pangénggalna sareng pangageungna, anu sering disayogikeun ku selebriti sareng aranjeunna henteu ngartos yén jinis diet ieu tiasa bahaya sareng jarang dianggo pikeun leungitna beurat sareng perawatan jangka panjang. Ogé, awak urang dirancang pikeun survival jadi métabolisme urang bakal nyepetkeun atawa ngalambatkeun turun pikeun nyaluyukeun kana asupan dahareun urang. Teu dahar cukup kalori bakal ngahambat usaha leungitna beurat. Fokus kana tuang sadayana tuangeun anu séhat, ngahindarkeun gula sareng tuangeun olahan, sareng seueur latihan bakal, kana waktosna, nyababkeun leungitna beurat anu séhat.

8. Pastikeun Ngadahar Sayuran Unggal Poé

Antioksidan ngajaga sél urang tina karuksakan jeung dahar sayuran mantuan nyadiakeun awak urang ieu kuat “jalma alus” babarengan jeung vitamin, mineral, jeung serat. Panalungtikan geus ngabuktikeun yén dahar jumlah poean dianjurkeun sayur bisa mantuan rumaja ngahontal jeung ngadukung beurat awak séhat. Serat anu aya dina sayuran ogé ngabantosan ngajaga rasa lapar sareng nyiptakeun rasa “kapenuhan”.

9. Hindarkeun Skipping Dahar

Sigana mah skipping hidangan bakal nulungan batur leungit beurat tapi sabenerna backfires. Panaliti ngungkabkeun yén rumaja anu skip sarapan langkung dipikaresep janten obese tibatan anu rutin tuang sarapan. Panaliti anu sami ieu ogé nunjukkeun yén aranjeunna kakurangan dina asupan buah sareng sayuran. Skipping hidangan kayaning sarapan atawa dahar snack gancang pinuh gula ngabalukarkeun individu jadi lapar beurang lajeng aranjeunna condong overeat. Panaliti anu sanés ngungkabkeun yén sarapan anu beunghar protéin ngirangan jumlah ghrelin anu disékrésikeun unggal dinten. Ghrelin nyaéta hormon anu dihasilkeun dina lambung urang jeung ngirimkeun sinyal ka otak yén urang lapar.

10. Hindarkeun Pangan anu dibungkus sareng anu dilabélan salaku “Kadaharan Diet”

Kadaharan anu dibungkus pinuh ku bahan anu henteu séhat sareng teu aya anu tiasa ngucapkeun. Seueur katuangan anu dijual salaku “diet” tuangeun ngandung pemanis buatan sapertos aspartam sareng sucralose anu aya hubunganana sareng masalah kaséhatan anu parah. Kadaharan “diet” anu dibungkus sacara tradisional henteu ngandung vitamin sareng mineral anu dipikabutuh pikeun ngabeuleum awak sareng langkung séhat pikeun mésér sadayana tuangeun anu henteu diolah sareng nyiptakeun tuangeun sareng jajanan anjeun nyalira. Sakeupeul almond jeung cau mangrupakeun snack leuwih hadé ti bar diet nu pinuh ku bahan jieunan.

11. Nyiptakeun Kabiasaan Alus Anu Ngabina Kabiasaan Dahar anu Saé

Ieu tiasa tangguh pikeun rumaja sareng kulawarga anu sibuk tapi nyobian tuangeun babarengan dina méja ngabantosan ngembangkeun kabiasaan tuang anu saé ogé ngahindarkeun snacking kaleuleuwihan. Kulawarga sibuk sareng rumaja sering teuing tuang di perjalanan atanapi nalika ningali televisi atanapi ngaganggu ngalakukeun hal anu sanés. Ieu bisa ngakibatkeun overeating sabab urang teu nengetan jeung urang ngabentuk kabiasaan teu damang kayaning unggal nonton TV urang kudu dahar snack jsb.

12. Inuman Cai Cukup – Tetep Hydrated

Nginum cai mangrupikeun salah sahiji prakték promosi kaséhatan anu paling diremehkeun. Éta gampang pisan dilakukeun sareng ngahasilkeun seueur kauntungan. Studi nunjukkeun yén ngonsumsi jumlah cai anu cekap ngabantosan ngatur napsu sareng ngajaga beurat séhat. Ogé bisa ngurangan snacking antara hidangan. Panaliti ogé parantos ngaitkeun nginum cai anu cukup sareng prestasi akademik sareng atlit. Nginum cai tibatan inuman anu ngandung gula bakal nawiskeun seueur kauntungan kaséhatan sareng ngamajukeun leungitna beurat anu séhat.

13. Kéngingkeun Saré anu Dibutuhkeun Awak anjeun

Ieu mangrupikeun daérah sanés anu sering diabaikan sareng faktor anu penting dina kaleungitan sareng ngajaga beurat séhat. Panaliti nunjukkeun yén jumlah sare anu nyukupan (sahenteuna 8 jam) maénkeun peran dina pangaturan beurat sawawa. Para ahli nyarankeun yén rumaja ngagaduhan sare sahenteuna 9 dugi ka 10 jam unggal wengi supados tiasa fungsina pangsaéna. Prakték pangsaéna pikeun saré nyéépkeun kalebet kamar anu poék, sareng ngahindarkeun televisi, telepon, atanapi layar sahenteuna sajam sateuacan bobo. Maca buku (henteu dina tablet) sering tiasa ngabantosan jalma pikeun bersantai supados aranjeunna tiasa bobo.

14. Jadi Anu Pangsaéna Jeung Ulah Ngabandingkeun Diri Anjeun Jeung Batur

Ieu sigana salah sahiji hal anu paling hese dilakukeun pikeun rumaja di masarakat anu gancang-gancang dina média sosial ayeuna. Nalika nyobian ningkatkeun kaséhatan anjeun konsentrasi kana ngagunakeun diri anjeun salaku hiji-hijina patokan. Sarerea unik tur bakal leungit beurat tur ngalaman parobahan awak dina ongkos béda. Kamajuan anjeun janten langkung séhat bakal paling hadé diukur ngalawan dimana anjeun ngamimitian sareng dimana anjeun.
Netepkeun tujuan anu realistis sareng tiasa dicapai bakal ngabantosan anjeun maju dina cara anu positif. Nalika anjeun janten langkung séhat anjeun bakal mimiti ngarasa langkung percaya diri sareng anjeun bakal gaduh pandangan anu langkung positif.

15. Diajar Strategi Pikeun Manajemén Stress

Ngatur setrés mangrupikeun kalakuan balancing pikeun déwasa sareng rumaja. Setrés ngahasilkeun hormon dina awak urang disebut kortisol. Kortisol sanés réréncangan urang, khususna nalika urang nyobian ngirangan beurat. Éta ningkatkeun parasaan urang lapar sareng nyorong awak urang pikeun nahan timbunan lemak anu teu dihoyongkeun. Milarian cara pikeun ngatur tingkat setrés urang bakal ngabantosan ningkatkeun kaséhatan urang sareng ngamajukeun usaha leungitna beurat. Kagiatan sapertos latihan, yoga, hiking, atanapi ngan ukur jalan-jalan tiasa ngabantosan ngirangan tingkat setrés sareng ngamajukeun rélaxasi. Hanjakalna, kalolobaan urang henteu pernah diajarkeun téknik ngaleungitkeun setrés atanapi korelasi antara setrés sareng kaséhatan urang tapi penting pisan pikeun milarian kasaimbangan anu saé. Ahli terapi atanapi psikolog anu dilisensikeun mangrupikeun sumber anu saé pikeun ngadukung sareng diajar téknik anu bakal ngabantosan setrés.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *