Transkrip pidéo

Anu aya di payuneun
kuring nyaéta latihan juru ukur Khan Academy. Kuring ngagaduhan sabagian leutik dina
layar ieu di dieu. Sareng éta mangrupikeun
latihan anu saé kusabab éta gaduh
protraktor maya sakedik anu tiasa urang pake pikeun
ngukur sudut. Sareng abdi hoyong masihan
kiridit ka jalma anu ngawangun protractor ieu, sabab
kuring pikir éta rapih. Omar Rizwan, anu sabenerna
magang SMA, nyieun modul geulis rapih ieu. Sareng sacara umum, nalika anjeun
badé ngukur sudut, anu anjeun hoyong laksanakeun
nyaéta anjeun badé nempatkeun pusat
protractor anjeun di tengah- atanapi kuring kedah nyarios, dina
vertex sudut. Atawa rék nempatkeun
vertex sudut di puseur busur derajat. Teras naon anu anjeun hoyong laksanakeun
nyaéta muterkeun sudut atanapi muterkeun protractor. Dina hal ieu, urang bakal
muterkeun protractor. Anjeun hoyong muterkeun
protractor supados sudut 0,
atanapi jinis tanda 0, aya dina salah sahiji
sisi sudut. Jeung sisi séjén
sudut aya dina protractor nu. Ku kituna hayu urang coba ngalakukeun éta. Janten meureun upami urang hoyong
ngalakukeun éta, sisi 0 ieu kedah aya di
sisi sudut ieu. Ku kituna hayu urang muterkeun éta cara. Hayu atuh terus muter eta. Mun kuring bisa tetep dipencet. Éta hadé. Henteu kunanaon. Éta sigana leres. Janten hiji sisi aya dina tanda 0. Teras sudut
kuring, sisi anu sanés – atanapi upami ieu
sinar, éta nunjuk ka, sigana, caket pisan
kana tanda 20 derajat. Janten kuring bakal ngetik éta
dina layar. Anjeun teu ningali éta. Sareng éta mangrupikeun jawaban anu leres. Teras urang tiasa
kéngingkeun sudut anu sanés. Ku kituna hayu urang coba ngukur
hiji ieu katuhu dieu. Jadi sakali deui, nempatkeun
puseur protractor di puseur, di
vertex, sudut urang. Urang tiasa nempatkeun 0 derajat,
dasar protractor, di sisi sudut ieu. Ku kituna hayu urang muterkeun
saeutik saeutik, meureun sakali deui. Éta sigana leres. Teras sudut ayeuna
dibuka – hayu urang tingali, sisi sanésna
nunjuk ka 110 derajat. Janten ieu langkung ageung
tibatan 90 derajat. Éta ogé sudut obtuse. Anu terakhir nyaéta sudut anu akut. Ieu obtuse, 110 derajat. Langkung ti 90 derajat. Ku kituna hayu atuh ngetik eta di. Kuring meunang jawaban nu bener. Hayu urang ngalakukeun sababaraha deui ieu. Jadi sakali deui, nempatkeun
puseur protractor dina vertex sudut urang. Sareng ayeuna, abdi hoyong muterkeunana. Aya urang balik. Sareng ieu sigana kira-kira
sudut 80 derajat, henteu cekap. Upami kuring kedah
leres-leres, sigana sigana
81 atanapi 82 derajat. Tapi kuring ngan ukur nganggo
80 salaku perkiraan pangsaéna. Kuring meunang jawaban nu bener. Hayu urang ngalakukeun hiji deui ieu. Jadi sakali deui,
vertex sudut kuring di puseur protractor kuring. Lajeng abdi hoyong nempatkeun hiji sisi
sudut dina 0 derajat. Sareng kuring hoyong nunjukkeun ka anjeun,
aya dua cara pikeun ngalakukeun éta. Anjeun tiasa ngalakukeun ieu. Anjeun tiasa ngalakukeun ieu. Tapi ieu teu teuing mantuan,
sabab sudut ayeuna di luar. Sisi séjén diuk
di luar protractor nu. Janten anjeun hoyong 0
derajat di sisi, ku kituna sisi sanésna aya
dina protractor. Ku kituna hayu urang terus muter eta. Aya urang balik. Lajeng
sisi séjén kami muka nepi atawa anjeun bisa nyebutkeun titik ka 70 derajat. Janten ieu mangrupikeun
sudut anu akut di dieu. Jadi 70 derajat. Janten kuring bakal ngantunkeun anjeun. Duh tingali, kuring siap maju
, latihan nyarioskeun ka kuring. Sareng ayeuna urang tiasa ngamimitian ngawangkong
ngeunaan langkung seueur ngeunaan sudut ayeuna urang terang
kumaha ngukurna. Pangwangunan sudut mangrupikeun salah sahiji bagian penting dina géométri. Sudut nyaéta wangun nu diwangun ku dua sinar (disebut leungeun sudut) nu babagi hiji titik umum (disebut vertex). Urang tiasa nganggo protractor pikeun ngawangun sababaraha jinis sudut. Ogé, aya metode anu urang tiasa ngawangun sababaraha sudut khusus sapertos 60°, 30°, 120°, 90°, 45°, jsb., tanpa nganggo protractor. Lantaran kitu, sudut ieu tiasa didamel nganggo kompas sareng pangawasa. Konstruksi mangrupikeun konsép anu penting dimana urang diajar ngawangun sudut, garis sareng bentuk anu béda, dina géométri. Dina artikel ieu, urang bakal diajar ngawangun sudut ngagunakeun protractor, kompas, pangawasa jeung pensil.

Jinis Sudut pikeun Konstruksi

Sateuacan urang ngobrol ngeunaan konstruksi sudut, hayu urang gancang ngelingan klasifikasi béda sudut dina Matematika. Gumantung kana inclination antara dua leungeun, genep tipena béda sudut nyaéta:

  • Sudut akut (kurang ti 90 derajat)
  • Sudut obtuse (leuwih ti 90 derajat)
  • Sudut katuhu (persis 90 derajat)
  • Sudut lempeng (sarua jeung 180 derajat)
  • Sudut refleks (leuwih ti 180 derajat)
  • Rotasi pinuh (sarua jeung 360 derajat)

Di kelas primér urang, urang diajar ngawangun sudut ngagunakeun protractor. Gampang nyirian sudut tina ukuran naon waé nganggo protractor sareng ngawangun éta. Urang ngan butuh di dieu a protractor, pangawasa jeung pensil. Hayu urang tingali léngkah-léngkah ngawangun sudut nganggo protractor di dieu.

  • Lengkah 1: Gambar ruas garis AB
  • Lengkah 2: Ayeuna nempatkeun puseur protractor dina titik A, sahingga bagean garis AB dijajar jeung garis protractor
  • Lengkah 3: Mimitian ti 0 (dina protractor) cirian titik C dina kertas sakumaha per sudut diperlukeun.
  • Lengkah 4: Gabungkeun titik A jeung C. ∠BAC mangrupakeun sudut diperlukeun

Tingali gambar di handap pikeun ngartos léngkah-léngkahna. Pangwangunan sudut ngagunakeun protractor

Pangwangunan Sudut Ngagunakeun Kompas jeung Ruler

Métode séjén pikeun ngawangun sudut nyaéta ku ngagunakeun kompas sareng penggaris. Tapi urang tiasa nganggo metode ieu pikeun ngawangun sababaraha sudut anu khusus sapertos 60 °, 30 °, 90 °, 45 °, jsb. Urang tiasa ngawangun garis sudut 23 °, 44 °, 57 °, jsb, kalayan akurasi ngagunakeun kompas. jeung pangawasa. Hayu urang ngawangun sababaraha sudut di dieu nganggo kompas.

Pangwangunan sudut 60 derajat (60 °)

60 derajat mangrupikeun salah sahiji konstruksi anu paling dasar, anu ngagampangkeun ngawangun sudut tina sababaraha ukuran anu sanés. Léngkah-léngkahna nyaéta: Lengkah 1: Gambar ruas garis. Cirian tungtung kénca titik O jeung tungtung katuhu titik B. Pangwangunan sudut 60 derajat - léngkah 1 Lengkah 2: Candak kompas tur buka nepi ka radius merenah. Teundeun pointer na di O jeung jeung pensil-head nyieun busur nu meets garis OB di sebutkeun, P. Pangwangunan sudut 60 derajat - lengkah 2 Lengkah 3: Teundeun pointer kompas di P jeung cirian busur nu ngaliwatan O jeung intersects busur saméméhna dina hiji titik, sebutkeun A. Pangwangunan sudut 60 derajat - lengkah 3 Lengkah 4: Tarik garis ti O ngaliwatan A. Pangwangunan sudut 60 derajat - lengkah 4 Kami kéngingkeun sudut anu diperyogikeun nyaéta ∠AOB = sudut 60 derajat.

Pangwangunan Sudut 30 derajat (30°)

Sudut 30 derajat nyaéta satengah tina sudut 60 derajat.

  • Turutan léngkah anu sami sareng anu kami parantos dianggo pikeun ngawangun sudut 60 derajat
  • Bagikeun sudut jadi dua bagian sarua
  • Unggal bagian bakal sudut 30-derajat

Ku kituna, sudut 30-derajat diwangun.

Pangwangunan sudut 120 derajat (120 °)

Sudut 120 derajat nyaéta dua kali sudut 60 derajat. Léngkah-léngkah pikeun ngawangun sudut 120 derajat dirumuskeun di handap ieu: Lengkah 1: Gambar ruas garis. Cirian tungtung kénca titik O jeung tungtung katuhu titik B. Pangwangunan sudut 120 derajat - Lengkah 1 Lengkah 2: Candak kompas tur buka nepi ka radius merenah. Teundeun pointer na di O jeung jeung pensil-head nyieun busur nu meets garis OB di sebutkeun, P. Pangwangunan sudut 120 derajat - Lengkah 2 Lengkah 3: Tanpa ngaganggu radius, nempatkeun pointer dina P sareng ngadamel busur anu motong busur saméméhna dina hiji titik, sebutkeun Q. Pangwangunan sudut 120 derajat - Lengkah 3 Lengkah 4: Nya kitu, kalawan radius sarua dina kompas, nempatkeun pointer dina titik Q. Cirian busur sejen dina busur kahiji. Cirian titik dimana aranjeunna motong salaku A. Pangwangunan sudut 120 derajat - Lengkah 4 Lengkah 5: Tarik garis ti O ngaliwatan A. Pangwangunan sudut 120 derajat - Lengkah 5 Ku kituna, ∠AOB nyaéta sudut 120 derajat diperlukeun.

Pangwangunan sudut 90-derajat (90°)

Sudut 90 derajat perenahna persis antara sudut 120 derajat sareng sudut 60 derajat. Upami urang terang konstruksi sudut 60 derajat sareng 120 derajat, maka urang tiasa gampang ngawangun sudut 90 derajat. Ku kituna, tuturkeun léngkah di handap ieu:

  • Tarik ruas garis OA
  • Nyokot O salaku puseur jeung maké kompas tarik hiji busur sababaraha radius, nu motong OA di B
  • Nyokot B salaku puseur jeung radius sarua tarik busur sejen, nu motong busur kahiji di C
  • Nyokot C salaku puseur sarta kalawan radius sarua tarik hiji busur, nu motong busur kahiji di D
  • Ayeuna nyokot C jeung D salaku puseur jeung radius leuwih badag batan busur CD, tarik dua busur, sahingga aranjeunna motong di E.
  • Gabungkeun OE sahingga ∠AOE nyaéta sudut 90 derajat

Pangwangunan sudut - 90 derajat Ku kituna, ∠AOE nyaéta sudut 90-derajat nu diperlukeun.

Direngsekeun Conto

Hayu urang diajar ngawangun deui sudut ngagunakeun kompas jeung pangawasa.

Pangwangunan sudut 45-derajat (45°)

Sudut 45 derajat nyaéta satengah tina sudut 90°. Lantaran kitu, tuturkeun léngkah-léngkah ieu di handap pikeun kéngingkeun ngawangun sudut 45 derajat.

  • Ngawangun sudut 90-derajat
  • Ngawangun hiji bisector sudut nu ngabagi sudut 90-derajat jadi dua bagian sarua.
  • Masing-masing sudut anu dicandak nyaéta sudut 45 derajat

Ku kituna, sudut 45-derajat diwangun

Pangwangunan sudut 75-derajat (75°)

Sudut 75 derajat ogé tiasa didamel nganggo kompas sareng pangawasa. Hayu urang tingali léngkah.

  • Tarik ruas garis OA
  • Nyokot O salaku puseur jeung maké kompas tarik hiji busur sababaraha radius, nu motong OA di C.
  • Nyokot C salaku puseur sarta kalawan radius sarua tarik busur sejen, nu motong busur kahiji di M
  • Nyokot M salaku puseur sarta kalawan radius sarua tarik hiji busur, nu motong busur kahiji di L
  • Ayeuna nyokot L jeung M salaku puseur jeung radius leuwih badag batan busur LM, tarik dua busur, sahingga aranjeunna motong di B.
  • Gabungkeun OB sahingga ∠AOB nyaéta sudut 90 derajat
  • Ayeuna nyokot N jeung M salaku puseur, tarik dua busur motong di titik P
  • Gabung OP

Pangwangunan sudut 75 derajat Ku kituna, ∠AOP nyaéta sudut 75 derajat diperlukeun.

Pangwangunan sudut 150 derajat

150 derajat sarua jeung jumlah sudut 30 derajat jeung 120 derajat. 30° + 120° = 150° Ku kituna, léngkah-léngkah pikeun ngawangun sudut 150 derajat nyaéta:

  • Ngawangun sudut ∠AOC = 120
  • Manjangkeun AO ka OB
  • ∠BOC sarua jeung sudut 60-derajat (Kusabab AOB = ∠AOC + ∠BOC = 180 derajat)
  • Bagi-bagi sudut ∠BOC jadi ∠COB = 30

Pangwangunan sudut 150 derajat Ku kituna, ∠AOD nyaéta sudut 150 derajat.

Video Pangajaran ngeunaan Pangwangunan Sudut

Artikel nu patali

  • Pangwangunan Garis Paralel
  • Pangwangunan Garis Jejeg
  • Pangwangunan Segi Sagi opat
  • Pangwangunan Triangles Sarupa
  • Pangwangunan Alun-alun

Latihan Soal ngeunaan Pangwangunan Sudut

  1. Ngawangun sudut 135 derajat ngagunakeun kompas.
  2. Ngawangun sudut 105-derajat ngagunakeun kompas.
  3. Ngawangun sudut 210-derajat ngagunakeun protractor a.
  4. Ngawangun sudut 245-derajat ngagunakeun kompas jeung jangkar

Tina diskusi di luhur, urang bakal tiasa ngartos pentingna sudut khusus dina widang géométri. Pikeun leuwih jéntré ngeunaan ngawangun sudut ukuran béda, undeur BYJU’S- The Learning App.

Patarosan anu sering ditaroskeun – FAQ

Naon konstruksi sudut?

Pangwangunan sudut ngajelaskeun konstruksi sudut anu béda (sapertos 30°,45°, 60°,90°) dina géométri. Sudut ieu tiasa digambar nganggo protractor atanapi kompas sareng pangawasa.

Kumaha carana ngawangun sudut?

Urang tiasa nganggo protractor pikeun ngawangun sudut. Pikeun sudut husus kayaning 30°,45°, 60°,90°, 120°, 150°, jeung sajabana, urang bisa ngagunakeun kompas jeung aturan pikeun ngawangun sudut.

Kumaha carana ngawangun sudut katuhu?

Sudut katuhu sarua jeung 90°.
Tarik hiji ruas garis OA
Nyokot O salaku puseur jeung maké kompas tarik hiji busur tina sababaraha radius, nu motong OA di C
nyokot C salaku puseur jeung jeung radius sarua tarik busur sejen, nu motong busur kahiji di M
nyokot M salaku puseur jeung kalawan radius nu sarua, tarik hiji busur, nu motong busur kahiji di L
Ayeuna nyokot L jeung M salaku puseur jeung radius leuwih badag batan busur LM, tarik dua busur, sahingga aranjeunna motong di B.
Gabungkeun OB sahingga ∠AOB mangrupa 90 – sudut darajat Kumaha cara ngukur sudut nganggo protractor?

Kumaha cara ngukur sudut nganggo protractor?

Tetep protractor luhureun vertex sudut, sahingga panangan dasar sudut coincides jeung garis on protractor nu. Sudut anu diukur bakal janten garis dina protractor anu pas sareng panangan sudut anu sanés.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *